Ανατροπή στην Αγορά Ακινήτων: Οι Κορυφαίες Επιλογές Διαμερισμάτων που Ψάχνουν οι Αγοραστές!

Νέα πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς αποκαλύπτει πως  διαμερίσματα επιφάνειας από 76 έως 100 τετραγωνικά μέτρα αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την πλειονότητα των αγοραστών που απέκτησαν κατοικία το 2024. Συγκεκριμένα, το αγοραστικό ενδιαφέρον για αυτήν την κατηγορία ακινήτων άγγιξε το 26,2%, παρουσιάζοντας άνοδο σε σύγκριση με το 2023, οπότε και το

Νέα έρευνα: Αυτά είναι τα διαμερίσματα που ψάχνουν οι αγοραστές-Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές –

Αγοραστικές Προτιμήσεις Ακινήτων το 2024: Νέα Έρευνα της RE/MAX Ελλάς

Μια πρόσφατη πανελλαδική μελέτη από τη RE/MAX Ελλάς αποκαλύπτει ότι τα διαμερίσματα με επιφάνεια από 76 έως 100 τετραγωνικά μέτρα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για τους αγοραστές κατοικιών το 2024. Το ενδιαφέρον για αυτή την κατηγορία ακινήτων ανέρχεται στο 26,2%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν το ποσοστό ήταν μόλις 23,2%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγοραστές προτιμούν ολοένα και περισσότερο ευέλικτες και οικονομικές κατοικίες.

Στοιχεία της Έρευνας

Σύμφωνα με τις χιλιάδες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν φέτος από τα 86 γραφεία και τους πάνω από 1.200 συμβούλους του δικτύου RE/MAX στην Ελλάδα, οι κατοικίες μεταξύ των 51 και των 75 τετραγωνικών μέτρων ακολουθούν ως δεύτερη επιλογή με ποσοστό προτίμησης στο 23,4%. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι το 22,6% των αγοραστών στράφηκε σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας έως και 50 τ.μ., μια κατηγορία που παραμένει δημοφιλής κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς αλλά παρουσίασε ελαφρά πτώση σε σχέση με πέρυσι (24,7%). Αντίθετα, οι κατοικίες που κυμαίνονται από τα101 έως τα150 τ.μ., συγκέντρωσαν ενδιαφέρον μόλις του18,3% των αγοραστών.

Τα πολύ μεγάλα ακίνητα άνω των151 τ.μ., παρέμειναν στην τελευταία θέση προτίμησης με ποσοστό μόνο9,5%. Ωστόσο παρατηρείται μια αυξητική τάση στην κατηγορία αυτή συγκριτικά με πέρυσι (8,8%), γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την επανατοποθέτηση κάποιων υψηλού εισοδήματος αγοραστών προς αναζήτησή ευκαιριών ή κάλυψη προσωπικών αναγκών.

Προτιμήσεις ανά Περιοχή

Στην Αττική συγκεκριμένα η έρευνα δείχνει ότι το32,7% επέλεξε διαμερίσματα μεταξύ51-75 τ.μ.. Στην συνέχεια βρίσκονται τα ακίνητα76-100 τ.μ., στα οποία στράφηκε το25,7%, ενώ οι μικρότερες κατοικίες μέχρι50 τ.μ., κράτησαν την προτίμηση του16,8% (κυρίως επενδυτές). Οι μεγαλύτερες κατοικίες101-150 τ.μ., συγκέντρωσαν ενδιαφέρον16,6%, ενώ μόλις8,% αγοράστηκαν σπίτια άνω151 τετραγωνικών μέτρων.

Στη Θεσσαλονίκη τώρα για φέτος η κορυφή ανήκει στις κατοικίες76-100 τ.μ.,καθώς τις επέλεξε33,% των αγοραστών . Στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα ακίνητα51-75τ . μ ., στα οποία στράφηκε26 , % , ενώ αντίθετα μόνο12 ,5 % διάλεξαν πολύ μικρές οικιστικές μονάδες μέχρι50τ . μ .. Αυτό καταδεικνύει τη ζήτηση για μεγαλύτερους χώρους στη Θεσσαλονίκη . Οι οικιστικές μονάδες101 -150τ . μ ., κέρδισαν22 ,1 % του κοινού , ενώ εκείνες άνω151τ . μ ., περιορίστηκαν στο5 ,7 %, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Tέλος εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης παρατηρείται σαφή προτίμηση προς πιο οικονομικά ακίνητα σύμφωνα πάντα με την έρευνα της RE/MAX Ελλάς:27 ,2 % αφορά ακινήσεις κάτω50τ . μ .. Τα διαμερίσματα76 -100τετραγωνικών μέτρων είχαν24 ,8 %, ενώ αυτά51 -75βρέθηκαν λίγο πιο κάτω στη ζήτησή τους19 ,2 %. Κατοικίες101 -150τέθηκε18 %, τέλος δεκάδες μεγάλα σπίτια πάνω151τέθηκαν10 ,.

Συμπεράσματα

Aπό την ανάλυση της RE/MAX Ελλάς φαίνεται πως οι προτιμήσεις αγοράς δεν είναι ομοιόμορφες σε όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται ανά περιοχή καθώς επίσης εξαρτώνται κι από τον σκοπό αγοράς — είτε πρόκειται για ιδιοκατοίκηση είτε για επενδύσεις.
Ωστόσο υπάρχει μια γενική τάση υπέρ των ακινήτων επιφανείας76 –100 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτουν διαφορετικά ανάγκες στους υποψήφιους αγοραστές.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.