«Νέα Τροπολογία: Δικαίωμα Μετεγγραφής για Αδέλφια Σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές»
Η δυνατότητα σε φοιτητή/φοιτήτρια Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (ΑΕΑ) που έχει έναν αδελφό ή μία αδελφή που φοιτά σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου ΑΕΙ, ΑΕΑ, Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΣΕΙ), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), να αιτηθεί μετεγγραφή, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της
Δυνατότητα Μετεγγραφής για Φοιτητές με Αδέλφια σε Στρατιωτικές Σχολές
Η νέα ρύθμιση που επιτρέπει σε φοιτητές και φοιτήτριες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) ή Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (ΑΕΑ) να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή, εφόσον έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε προγράμματα πρώτου κύκλου των παραπάνω ιδρυμάτων, καθώς και σε Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), ανακοινώθηκε πρόσφατα. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος σπουδών και εντάσσεται στην τροπολογία αριθ. 391/33 που κατατέθηκε στις 30 Ιουλίου 2025 στο άρθρο 76 του Ν. 4692/2020 από την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η τροπολογία αυτή υποβλήθηκε τη νύχτα της Τετάρτης, μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στα αδέλφια που σπουδάζουν στα προγράμματα πρώτου κύκλου των ανωτέρω ιδρυμάτων και ανήκουν σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες να αιτηθούν μετεγγραφή χωρίς περιορισμούς σχετικά με το έτος φοίτησης τους, εφόσον δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη διάρκεια σπουδών τους.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κ.Ζαχαράκη για την πρωτοβουλία αυτή που στοχεύει στην ενίσχυση της προσέλευσης φοιτητών στις στρατιωτικές σχολές.
