Νέο Πακέτο Στήριξης: Ανακαλύψτε τα Αρκετά Εξελιγμένα Σενάρια!
Δυο φαίνεται πως είναι τα σενάρια για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των πολιτών. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτά είναι τα εξής: Πρώτο σενάριο: Να γίνει ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης τον Απρίλιο του 2026. Αυτό φαίνεται πως είναι μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο. Δεύτερο σενάριο: Τα νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες να ανακοινωθούν
Δύο Πιθανά Σενάρια για το Νέο Πακέτο Στήριξης Πολιτών
Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο βασικά σενάρια αναφορικά με τις νέες πρωτοβουλίες στήριξης των πολιτών.
Πρώτο Σενάριο
Η ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης θα μπορούσε να γίνει τον Απρίλιο του 2026. Αυτό φαίνεται να είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο μέχρι στιγμής.
Δεύτερο Σενάριο
Εναλλακτικά, υπάρχει η προοπτική τα νέα μέτρα να παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2026. Εάν αυτό συμβεί, ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή πλήρως στις αρχές του 2027.
Σημαντικοί Παράγοντες
Kατά την εκπόνηση του νέου πακέτου στήριξης, οι σχετικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τους ακόλουθους παράγοντες:
- Δημοσιονομικός Χώρος: Η δυνατότητα της χώρας και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μεσαία τάξη.
- Καθαρές Πρωτογενείς Δαπάνες: Για τα έτη 2026 και 2027. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, εκτιμάται αύξηση κατά 4,4% το 2025 και κατά 5,8% το 2026 στις καθαρές εθνικά χρηματοδοτούμενες πρωτογενείς δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ η συνολική αύξηση της περιόδου από το 2024 έως το 2026 υπολογίζεται περίπου στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.
- Aμυντικές Δαπάνες: Η εθνική παρέμβαση στο θέμα αυτό αναμένεται να μειώσει κατά πολύ τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες κατά περίπου 1,3 δις ευρώ για φέτος, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τα επόμενα χρόνια φτάνουν στα 2,3 δις ευρώ για το 2026 και γύρω στα 2 δις ευρώ για το 2028.
Aσφαλιστικές Εισφορές και Επιδόματα
Eν τω μεταξύ βρίσκεται υπό συζήτηση η πιθανότητα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και θεμάτων που αφορούν επιδόματα. Αναλυτικά:
- Aσφαλιστικές Εισφορές: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά ποσοστό 0,5% για το έτος {ΕΤΟΣ}, αν και ενδέχεται αυτή η ποσοστιαία μονάδα να ανέλθει στο {ΝΕΟ ΠΟΣΟΣΤΟ}.
- Eπιδόματα: Πριν από την ολοκλήρωση του έτους {ΕΤΟΣ}, δεν αποκλείεται νέο διάστημα διαλόγου σχετικά με αυξήσεις στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ. Έτσι μπορεί επίσης να προκύψουν πρόσθετα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- ώστε να βελτιωθεί ο όγκος εξαγωγών καθώς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
