«Οι ελληνικές εξαγωγές σε δοκιμασία: Μπορούν να αντέξουν την πίεση;»
Σε συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος οδηγεί η αύξηση των εξαγωγών και η παράλληλη μείωση των εισαγωγών, που καταγράφηκε τον Οκτώβριο και συνολικά στο δεκάμηνο, εξέλιξη που ενισχύει τις προοπτικές επιτάχυνση της ανόδου του ΑΕΠ. Επισημαίνεται πως το ΑΕΠ αυξήθηκε 2% το γ΄ τρίμηνο και κατά το ίδιο ποσοστό, 2% αυξήθηκε και στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου
Μείωση του Εμπορικού Ελλείμματος με Αύξηση των Εξαγωγών
Η αύξηση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη πτώση των εισαγωγών οδηγεί σε συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Αυτή η θετική εξέλιξη παρατηρείται το μήνα Οκτώβριο, καθώς και συνολικά για τα πρώτα δέκα μήνες της χρονιάς, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα που δείχνουν αύξηση 2% στο ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο,ενώ αντίστοιχη ποσοστιαία άνοδος καταγράφηκε και για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, αυτή η επίδοση υπολείπεται ελαφρώς σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί για 2,2% ανάπτυξη μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επιπλέον αύξηση ύψους 2,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Η τάση βελτίωσης στο εμπορικό ισοζύγιο προσφέρει ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση.Με τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα,οι πιθανότητες για τη σύγκλιση στον επιδιωκόμενο στόχο αυξάνονται.Ιδιαίτερα θετική είναι η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών χωρίς τα καύσιμα, γεγονός που αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι εξαγωγές τον Οκτώβριο ανήλθαν στα 4.254,6 εκατ. ευρώ από 4.021,6 εκατ.ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι σημειώνοντας αύξηση κατά 5,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή υπήρξε μικρή αύξηση κατά 11 εκατ. ευρώ ήτοι 0,3%,ενώ χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία είχαμε μια μεγαλύτερη άνοδο ύψους 25 εκ ευρώ (0,8%).
Aντίθετα οι εισαγω γές περιορίστηκαν στα 6.908 εκατ. ευρώ από τα περσινά επίπεδα των περίπου 7 δισ., σημειώνοντας πτώση της τάξης του -5%. ΧΩΡΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ είχαμε επίσης μία μείωση ύψους σχεδόν -211 εκατ., ποσοστό -3%, ενώ ο αριθμός διεθνώς αυξάνει αν ληφθούν υπόψη οι μεταφορές μέσω σκαφών.
Eπιπτώσεις στο Εμπόριο
The εμπορικό ισοζύγιο έδειξε ένα κενό επίδοσης καθώς φτάσαμε στα -2653 εκευρώ έναντι -3250 εκευρώ έναν χρόνο πριν μειούμενοι όσο αφορά τους δείκτες υγείας στην αγορά μας
Aυξήσεις στις καθαρές εξαγωγές
Pάντως αξίζει να σημειώσει κανείς ότι μέσα στους πρώτους δέκα μήνες της χρονιάς οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα περίπου €40 δις παρουσιάζοντας ωστόσο μια μικρή πτώση (-3%) συγκρινόμενοι φυσικά πάντα με τους αριθμούς παρακολούθησης προηγούμενων ετών
Kαυσίμου Επιπτώσεις στις Eξαγω Γεγονότος:
Tα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι έχουν γίνει σημαντικές επανεπεξεργασίες προϊόντων που εισάγει η χώρα μας . Στην πραγματικότητα χωρίς αυτά φτάσαμε τα ποσά στη σειρά αρκετών χιλιάδων τόνων , όλα αυτά στρέφονται προς αγορές έξωτερικοτυπωμένων δεν πρέπει τώρα να αποκλειστεί οποιαδήποτε αβεβαιότητα αναφορικά ήδη μάλιστα υπήρχαν προβλήματα στις τελευταίες χρονικές θητείες .
