12/10/2025

«ΟΗΕ: 60.000 Τόννοι Τροφίμων Έτοιμοι να Φτάσουν στη Γάζα – Μια Ακτίνα Ελπίδας για τους Πληγέντες»

Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στη Ρώμη, απηύθυνε έκκληση χθες Παρασκευή στην κυβέρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει το ταχύτερο δυνατό την παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου, που είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα

ΟΗΕ: 60.000 τόνοι τροφίμων έτοιμοι για διανομή στη Γάζα

Έκκληση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Με την έναρξη της ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας,το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ,που έχει την έδρα του στη Ρώμη,απηύθυνε χθες Παρασκευή μια σημαντική έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Ζήτησε να επιτραπεί άμεσα η αποστολή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρή ανθρωπιστική κρίση μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων.

«Αυτή είναι μια καίρια στιγμή για τους ανθρώπους στη Γάζα», δήλωσε ο Μάρτιν Φρικ, εκπρόσωπος του ΠΕΠ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Λιχτενστάιν, σε συνέντευξή του στο RND. «Η ανακωχή πρέπει να εγγυάται ασφαλείς διελεύσεις των συνόρων και σαφείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας για τη μεταφορά της βοήθειας», πρόσθεσε ο κ.Φρικ, υπογραμμίζοντας τη σημασία κάθε λεπτού.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΕΠ, 60.000 μερίδες τροφίμων είναι έτοιμες προς διανομή και βρίσκονται στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Επιπλέον, άλλοι 100.000 τόνοι προϊόντων βρίσκονται καθ’ οδόν προς την περιοχή. Αυτή η ποσότητα είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής για τρεις μήνες αν εξασφαλιστεί ότι η πρόσβαση θα είναι ασφαλής και χωρίς εμπόδια.

Μέσα στον ερχόμενο μήνα, το ΠΕΠ σχεδιάζει να διανείμει ψωμί, αλεύρι καθώς και πακέτα τροφίμων σε 1,6 εκατομμύρια Παλέστινους κατοίκους.
Η είσοδος στο έδαφος της Λωρίδας ελέγχεται από τις ισραηλινές αρχές που απαιτούν άδειες εισόδου κι εγγυήσεις ασφάλειας για τις ανθρωπιστικές αποστολές.
Η συμφωνία ανακωχής τέθηκε σε εφαρμογή χθες Παρασκευή το μεσημέρι (τοπική ώρα).