«ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας έως το τέλος Αυγούστου – Δημιουργία Ομάδας Εργασίας»
Έχουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να γυρίσει σελίδα η αγροτική πολιτική στη χώρα, δήλωσε ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα χρήματα θα επιστραφούν καθώς και ότι έως το τέλος του Αυγούστου θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διενεργείται.

Ανατροπή στην Αγροτική Πολιτική της Χώρας
Μια σημαντική ευκαιρία για ανανέωση της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας παρουσιάζεται, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ. Ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ότι είναι βέβαιο πως τα χρηματικά ποσά θα επιστραφούν και ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την εκτενή έρευνα που διεξάγεται.
“Θα αποκαλυφθούν οι πρώτοι δικαιούχοι επιδοτήσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά έχουν επεκταθεί σε όλες τις δραστηριότητες και επιδοτήσεις του υπουργείου με ομάδες ελέγχου να δρουν σε όλη τη χώρα”, πρόσθεσε.
«Η πολιτική βούληση είναι σαφής: θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος και διαφάνεια», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης. «Σκοπός μας είναι να εξαλείψουμε τα κακώς κείμενα και να προχωρήσουμε προς έναν βιώσιμο πρωτογενή τομέα γεμάτο διαφάνεια». Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένονται έως το τέλος του μήνα.
Σχετικά με την εκτενή έρευνα που διεξάγεται με τη συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και άλλων ελεγκτικών φορέων, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι εντός 20 ημερών θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων. Δυστυχώς, οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς.
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παραγωγοί εξαφανίζονται μόλις ενημερώνονται για τους ελέγχους ή αποχωρούν αυτοβούλως από τα προγράμματα», σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι έχουν φέρει στο φως σημαντικές παρατυπίες σχετικά με την εκπλήρωση των απαιτήσεων των προγραμμάτων.
Ένα ανησυχητικό παράδειγμα αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία στην Κρήτη όπου δηλώνονται 93.000 εκτάρια ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια έχει μόλις 16.000 εκτάρια.
Ομάδα Εργασίας για την Ευλογιά
Aπαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων ευλογιάς στη Θεσσαλία, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας που πραγματοποίησε ήδη την πρώτη της συνεδρίαση αυτήν την εβδομάδα.
“Όσα μέτρα κι αν λάβουμε,αν δεν υπάρχει συμμόρφωση από όλους τους εμπλεκόμενους δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας”,δήλωσε απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους και τον αγροτικό τομέα γενικότερα. “Πριν δύο εβδομάδες εγκρίθηκε μια έκτακτη δέσμη μέτρων από τον υπουργό ως μέρος της προσπάθειας καταπολέμησης της ευλογιάς”. Τόνισε επίσης πως απαιτείται αυστηρή πειθαρχία ώστε να μην μεταφέρονται ζώα στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές καθώς επίσης όλοι πρέπει να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες ψεκασμού υπό τον συντονισμό των αρχών.”