12/10/2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παπάς στην Εξεταστική – Αρνείται παρεμβάσεις από Βορίδη

Τη συμβολή της Εξεταστικής Επιτροπής, ώστε τα χρήματα από τις κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις να πηγαίνουν στον πραγματικό αγρότη, ζήτησε, κατά την κατάθεσή του, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (11/2020-3/2021) Θεοφάνης Παπάς. Όπως είπε, στο σύντομο χρονικό διάστημα της παρουσίας του στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δρομολόγησε διεθνή διαγωνισμό για τεχνικό σύμβουλο στον οργανισμό, συνέχισε τους ελέγχους που

ΟΠΕΚΕΠΕ – Παπάς στην Εξεταστική: Δεν αισθάνθηκα ποτέ κάποια παρέμβαση από την πλευρά του Μάκη Βορίδη

Η παρέμβαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις επιδοτήσεις στους αγρότες

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θεοφάνης Παπάς, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ζήτησε τη συμβολή της Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου τα κονδύλια από τις κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις να φτάνουν πραγματικά στους αγρότες. Στη σύντομη θητεία του στον οργανισμό (11/2020-3/2021), ανέφερε ότι ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή τεχνικού συμβούλου και συνέχισε τους ελέγχους που είχε αρχίσει ο προκάτοχός του. Με βάση μια εγκύκλιο που εξέδωσε ο ίδιος,οι έλεγχοι αυτοί απέφεραν 34 εκατομμύρια ευρώ ποσά που είχαν καταβληθεί “αχρεωστήτως”.

Αναφέρθηκε επίσης στην λήξη της σύμβασης με τον υπάρχοντα τεχνικό σύμβουλο στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτόν δεν ήταν δυνατές οι πληρωμές. Με την έγκριση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), προχώρησε σε απευθείας ανάθεση νέου τεχνικού συμβούλου έως ότου ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού συμμετείχαν δύο εταιρείες αντί μίας όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο κ. Παπάς δήλωσε ότι παρέλαβε δεδομένα ελέγχων από τον προηγούμενο πρόεδρο κ. Βάρρα και τα προώθησε στις υπηρεσίες του οργανισμού με εντολή προς διενέργεια ελέγχων, ενώ πρόσθεσε και άλλους ελέγχους.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «ότι δυστυχώς και σήμερα, αυτός που πλήττεται είναι ο πραγματικός αγρότης και ο πραγματικός κτηνοτρόφος». Ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα ενισχύσεις που δεν κατανέμονται σωστά στη διαδικασία παραγωγής σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε σχετική ερώτηση από τον εισηγητή της πλειοψηφίας Μ.Λαζαρίδη, επεσήμανε πως ποτέ δεν ένιωσε κάποια μορφή παρέμβασης από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη και τόνισε πως οι έλεγχοι ήταν αυστηρότεροι εκείνη την περίοδο. Όσον αφορά τη διαδικασία δήλωσης των ζώων στους τοπικούς κτηνιάτρους, ανέφερε: «Ο κτηνίατρος επισκέπτεται κάθε μονάδα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για έλεγχο». Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς εκ των υστέρων ότι δεν έχει εικόνα γιατί γνωρίζει καλά πόσα εμβόλια πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Ο Οργανισμός πληρώνει βάσει των αποτελεσμάτων των διασταυρωτικών ελέγχων». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για επιτόπιες εξετάσεις εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να διαπιστωθεί η ακρίβεια ή η ανακρίβεια των στοιχείων.

Από την πλευρά της μειοψηφίας η εισηγήτρια Μ. Αποστολάκη σχολίασε πως ο κ.Παπάς είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένος με την ανακοίνωση της ΕΝΠΕ»,αναφερόμενη στον υγειονομικό χαρακτήρα των δεδομένων στη βάση δεδομένων της κτηνιατρικής και υπογράμμισε πως ως πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠE είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις πληρωμές.