06/09/2025

Ουκρανία: Το Κίεβο διακόπτει λόγω ανωτέρας βίας τη ροή φυσικού αερίου προς Ευρώπη

gas ukraine

Η ουκρανική GTSOU – ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού στη χώρα – ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κηρύξει περίπτωση ανωτέρας βίας [force majeure] στη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου της Sokhranivka, με τις ροές να σταματούν στις 11 Μαΐου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ουκρανία ακόμα και μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, συνεχίζει να αποτελεί βασική οδό διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Το 1/3 του φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη περνούν από τον αγωγό

Η Sokhranivka και η Sudzha είναι δύο βασικά σημεία εισόδου στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Την Τρίτη (10/5), το 27% των ροών περνούσε από τη Sokhranivka , με τις υπόλοιπες ροές να περνούν μέσω Sudzha.

Η GTSOU ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στον σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου στο Novopskov, λόγω “παρεμβάσεων των δυνάμεων κατοχής σε τεχνικές διαδικασίες”.

Πλέον αναφέρει ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων οδηγούν τον διαχειριστή του δικτύου της Ουκρανίας να επικαλεστεί «ανωτέρα βία» για τη διέλευση αερίου μέσω του σταθμού Sokhranivka.

Ο σταθμός συμπίεσης στο Novopskov στην περιοχή του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βρίσκεται υπό την κατοχή ρωσική δυνάμεων και αυτονομιστών από το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής.

Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα μεταφοράς της Ουκρανίας στην περιοχή του Λουχάνσκ, όπως μεταδίδει το Reuters. Μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού αερίου που κατευθύνεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

“Για την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους και λόγω των όρων που συμφωνήθηκαν, είναι πιθανή να μεταφερθεί προσωρινά δυναμικότητα από το σημείο διασύνδεσης ‘Sokhranivka’ στο σημείο διασύνδεσης ‘Sudzha’ που βρίσκεται σε περιοχή υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας”, αναφέρει η GTSOU σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Gazprom: Δεν είναι τεχνολογικά εφικτό
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να μεταφερθεί η ροή του φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σημείο εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU.