05/12/2025

«Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Συναγερμός για τα 21.800 νέα περιστατικά HIV στην Ελλάδα»

H 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του HIV. Το φετινό μήνυμα του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS) για την Παγκόσμια Ημέρα κατά

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Πάνω από 21.800 περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 1η Δεκεμβρίου

Η 1η Δεκεμβρίου έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις μεθόδους μετάδοσης, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του HIV.

Το φετινό μήνυμα της UNAIDS για αυτή τη σημαντική ημέρα είναι «Overcoming disruption, transforming the AIDS response», το οποίο εστιάζει στις περικοπές της διεθνούς χρηματοδότησης για προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του AIDS καθώς και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το UNAIDS προειδοποιεί πως η παγκόσμια αντίδραση στην επιδημία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, των περιορισμών στα προγράμματα πρόληψης καθώς και των νόμων που ποινικοποιούν συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που πλήττονται από τον HIV. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων,καλεί όλες τις χώρες να επανεκτιμήσουν τις πολιτικές τους και τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του HIV ώστε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση προς την εξάλειψη της επιδημίας.

Στοιχεία για την Ελλάδα

Αν και ο HIV θεωρείται πλέον χρόνια νόσος με αποτελεσματική θεραπεία, τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα αποδεικνύουν πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμες. Οι νέες διαγνώσεις εξακολουθούν να είναι σε σταθερά επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι· ωστόσο πάνω από το 50% όσων διαγνώστηκαν καθυστερούν να αναζητήσουν βοήθεια στο σύστημα υγείας — ένα γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία συνεχούς ενημέρωσης και έγκαιρης προσέλευσης για εξετάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025 έχουν καταγραφεί 21.815 περιστατικά HIV λοίμωξης στη χώρα μας.

Από αυτά τα περιστατικά, τα 4.795 εκδήλωσαν AIDS ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 3.721 περιπτώσεις. Μέχρι το τέλος αυτού του έτους (2025), οι αντιρετροϊκές θεραπείες έχουν χορηγηθεί σε 11.549 άτομα στη χώρα.

Οι νέες διαγνώσεις HIV παραμένουν περίπου ίδιες με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς (526 νέα περιστατικά ή ποσοστό περίπου 5,1 ανά κάθε 100.000 κατοίκους). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μόλυνσης διενεργείται μέσω σεξουαλικής επαφής κυρίως μεταξύ ανδρών (37,3%), ενώ σημαντικός αριθμός (35,7%) δεν έχει σαφή τρόπο μετάδοσης καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με αυτό το θέμα.

The ΕΟΔΥ σημειώνει ότι το ποσοστό καθυστερημένης διάγνωσης φτάνειτο52% στους ασθενείς που καταγράφηκαν μέσα στο πρώτο δεκάμηνο αυτού του χρόνου (2025), ειδικότερα υψηλά ποσοστά παρατηρούνται μεταξύ γυναικών καθώς επίσης κι άλλων κατηγοριών όπως ηλικιωμένων ατόμων ή αλλοδαπών εθνικοτήτων.

Dράσεις-Συνεργασίες ενόψει της Παγκόσμια Ημέρας κατά του AIDS

Με αφορμή αυτή τη μέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης καθώς κι ευαισθητοποίησής γύρω από τον HIV μέσω ελέγχων ταχείας ανίχνευσης τόσο για τον ίδιο όσο κι άλλες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Νοσήματα:

  • Aττική:
    • Aθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα:, Χρονοδιάγραμμα:25/11/2025 – Κινητή Μονάδα ΕΟΔΥ: δωρεάν ανώνυμο τεστ στον πληθυσμό – σημεία βοήθειας θα βρίσκονται στην Πλατεία Κοραή Αθηνών κλπ.
    • Mosxato-Kέντρο Υγείας Μοσχάτου:, Χρονοδιάγραμμα:27/11/2025 – ενημερώσεις & έλεγχοι ΣΜΝ στον γενικό πληθυσμό μεταξύ αυτών σ’αυτό το κέντρο υγειας
    • Aθήνα!, Χρονοδιάγραμμα:30/11 &01/12 – Ανιχνεύσεις θα διενεργούνται απο Κινητή Μονάδα ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
    • Pειραιά:, Χρονοδιάγραμμα:01/12 – ειδικές δράσεις ενημέρωσης  μαζί με διανομές έντυπου και προφυλακτικών
  • Theσσαλονίκη:
  • … [Συνέχεια]

 

 O EODY υπενθυμίζει: "O virus δεν έχει ξεπεραστεί" ... ...