«Παπανδρέου: Η Αποκαλυπτική Απάντηση στη Μέρκελ – Όταν το ‘τίποτα’ Γίνεται ‘παν’»
Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απαντά στην τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνική κρίση, επισημαίνοντας ότι η πρώην καγκελάριος «είπε 3,5 αλήθειες, που οδηγούν σε τρία σημαντικά συμπεράσματα». Γιώργος Παπανδρέου: Ανέλαβε νέος πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το πρώτο δίδαγμα από την

Αντίκτυποι της Ελληνικής Κρίσης από τον Γιώργο Παπανδρέου
Μέσω μιας ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απαντά στην τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την ελληνική κρίση, επισημαίνοντας ότι η πρώην καγκελάριος «είπε 3,5 αλήθειες, που οδηγούν σε τρία σημαντικά συμπεράσματα».
Γιώργος Παπανδρέου: Νέος πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το πρώτο μάθημα που προκύπτει από την κρίση είναι πως «η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη και δεν κατάλαβε τη φύση της κρίσης». Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο υπερβολικού δανεισμού ή σπατάλης, αλλά συνιστούσε «μια κρίση διακυβέρνησης – με αδύναμους θεσμούς και σοβαρές ελλείψεις στη δημοκρατία». Τόνισε πως οι πελατειακές πρακτικές παραμένουν ενεργές και σήμερα, «υπονομεύοντας την αξιοπιστία και το μέλλον της χώρας».
Επιπλέον, επισήμανε ότι αρχικά η ευρωπαϊκή ηγεσία αντιμετώπισε την ελληνική κατάσταση ως «παράδειγμα προς τιμωρία», προσθέτοντας πως «η εμπιστοσύνη των αγορών αποκαταστάθηκε μόνο μετά την αποφασιστική παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι», ο οποίος δήλωσε ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”.
Στο δεύτερο δίδαγμα που ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι ότι η Ελλάδα έγινε ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος ενώ οι αιτίες της κρίσης ήταν πιο βαθιές. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε «περισσότερο χρόνο και πολιτική στήριξη αντί για νέα δάνεια» για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε επίσης πως η ευρωπαϊκή ηγεσία είχε εγκλωβιστεί στην περίφημη ρήτρα μη διάσωσης και σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν επιλογή της κ. Μέρκελ καθώς «η Ευρώπη δεν διέθετε τις απαραίτητες γνώσεις για να διαχειριστεί αυτή τη συστημική κρίση». Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη πως «η ενότητα αποτελεί τη δύναμη της Ευρώπης» προειδοποιώντας για τους κινδύνους του διχασμού.
Στο τρίτο δίδαγμα που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις – όπως είναι οι περιβαλλοντικές αλλαγές και οι πανδημίες – τονίζοντας πως απαιτούν μια συλλογική ευρωπαϊκή αντίδραση. Υπογράμμισε την ανάγκη για μια πιο τολμηρή και συνεπή δράση στους τομείς άμυνας, βιώσιμης ανάπτυξης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας.
Επιπλέον ανέφερε τη σημασία των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως τα ευρωομόλογα τα οποία κάποτε θεωρούνταν ταμπού αλλά σήμερα είναι αναγκαία.
Kλείνοντας δήλωσε: «Η αληθινή δύναμη της Ευρώπης βρίσκεται στην αλληλεγγύη», κάτι που παραμένει ως μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση απέναντι στις κοινές μας προκλήσεις.