Παπασταύρου: Η Chevron δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα – Αποκαλύψεις για τον νέο Πολεοδομικό
Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νέου πολεοδομικού κώδικα έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας στην ΕΡΤ. «Είχαμε 170 διαφορετικούς νόμους από το 1923, κάποιοι από αυτούς είχαν ηλικία 102 ετών. Όλοι αυτοί οι νόμοι γίνονται ένας κώδικας…. ένα συγκεκριμένο εργαλείο ενοποίησης της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας , αυτό παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του νέου πολεοδομικού κώδικα κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην ΕΡΤ.
«Είχαμε 170 διαφορετικούς νόμους από το 1923, κάποιοι από αυτούς είχαν ηλικία 102 ετών. Όλοι αυτοί οι νόμοι γίνονται ένας κώδικας…. ένα συγκεκριμένο εργαλείο ενοποίησης της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας , αυτό παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή είναι μια ιστορική μεταρρύθμιση για τον πολίτη, τον δικηγόρο και για τον πολιτικό μηχανικό. Αυτό θα περάσει άμεσα στη Βουλή.. τρέχουμε τις διαδικασίες. Θέλω να πιστεύω ότι θα μπει στη Βουλή πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου ούτως ώστε να έχει ο πολίτης ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για να ξέρει τα της ιδιοκτησίας του» σημείωσε.
Το ενδιαφέρον της Chevron
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική επενδυτική πρόταση που εκδήλωσε η Chevron για τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο» έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων,κάτι που είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας μας.
Υπογράμμισε πως η παρουσία αυτής της εταιρείας ενισχύει τις προσδοκίες εμπορικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων μας.
Διαδικασία Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων
Ο υπουργός επισήμανε ότι οι διαδικασίες δεν είναι άμεσες: «Αφού ολοκληρωθεί η σύμβαση,θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν σεισμικές και γεωφυσικές μελέτες, και στη συνέχεια – εφόσον τα δεδομένα το επιβεβαιώσουν – ερευνητικές γεωτρήσεις».Αναφέρθηκε πως στόχος είναι αυτές οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα στο 2025.
“Αν επιβεβαιωθούν ότι είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, αυτό πάει τη χώρα μας σε άλλο επίπεδο οικονομικά,” σημείωσε χαρακτηριστικά. “Δίνει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες – αύριο, όχι σε δέκα χρόνια – την προσδοκία ότι το βιοτικό μας επίπεδο θα αλλάξει σημαντικά”. Αναφερόμενος στις προβλέψεις μεγάλων αποθεμάτων δήλωσε: “Όλες οι γειτονικές χώρες έχουν εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο τους” προσθέτοντας “Η ώρα της Ελλάδας ήρθε”.
Εθνική Συναίνεση
‘Οι εθνικές επιτυχίες ανήκουν σε όλους τους Έλληνες’, ανέφερε απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η συνεργασία με την Chevron ήταν ‘νομοτελειακή’. Τόνισε πως ‘τίποτα δεν έρχεται μόνο του’ κι αυτό αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών – ξεκινώντας από το νόμο Μανιάτη έως τις δράσεις προηγούμενων κυβερνήσεων.
‘Δεν υπάρχει χώρος για μικρόψυχες παραφωνίες’, πρόσθεσε καλώντας σε ενότητα στην πορεία προς τα εμπρός καθώς πρόκειται περί μιας ‘εθνικής ομάδας’.
Θέματα Ηλεκτρικής Ενέργειας
Tέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, δηλώνοντας τη σημασία μείωσης των χονδρεμπόρων τιμών που αποτελεί πρωτεύον στόχο τόσο του υπουργείου όσο κι όλης της κυβέρνησης. Η μετακύληση μειώσεων στους καταναλωτές έχει σημασία ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά τα νοικοκυριά σύμφωνα με όσα τόνισε: ‘Θα είμαστε από πάνω… Αν δεν γίνεται έτσι όπως πρέπει θα βρούμε τρόπο’ είπε χαρακτηριστικά αξιώνοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα αυτής της πολιτικής στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας ελληνικής οικονομίας μέσω επιχειρηματικών ευκαιριών δημιουργίας θέσεων εργασίας.’ Όταν υπάρχει υψηλό ενεργειακό κόστος,’ τόνισε,’ αυτό καθυστερεί ανάπτυξη κι εξαγωγές’.