17/11/2025

«Παπασταύρου: Η ενεργειακή συμφωνία με την Ουκρανία αποδεικνύει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα»

Για σημαντική μέρα έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.gr, με αφορμή την υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας της Ελλάδας με την Ουκρανία. «Η χώρα μας μετατρέπεται στην πράξη, στο πεδίο, σε ενεργειακό κόμβο, όπως είπε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην

Παπασταύρου για ενεργειακή συμφωνία με Ουκρανία: «Τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ»

Σημαντική ημέρα για την Ελλάδα με την ενεργειακή συμφωνία με την Ουκρανία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας είναι μια «σημαντική μέρα» για τη χώρα μας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.gr, υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο», όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Η χώρα μας στήριξε ενεργά την Ουκρανία στον αγώνα της για επιβίωση», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας πως δεν θα μπορούσαμε να έχουμε άλλη στάση όταν οι ίδιες προκλήσεις από την Τουρκία πλήττουν τα εθνικά μας συμφέροντα μέσω της κατοχής της Κύπρου. Το απαραβίαστο των συνόρων είναι θεμελιώδης αρχή για εμάς», επεσήμανε.

Στην συνέχεια ανέφερε: «Παρά τις αμφισβητήσεις που υπήρξαν σχετικά με τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως συμμάχου στο διεθνές προσκήνιο, φαίνεται πως αυτή η στάση σήμερα επιβεβαιώνεται ως αξιόπιστη και αποτελεσματική». Οι στρατηγικές υποδομές και η γεωγραφική θέση της χώρας δημιουργούν υγιείς προϋποθέσεις συνεργασίας στον τομέα ενέργειας.

Μάλιστα,επεσήμανε ότι η αποκάλυψη αυτής της σταθερής σχέσης έχει καταστήσει την Ελλάδα προτιμώμενη επιλογή για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην τροφοδοσία φυσικού αερίου προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

«Η σημερινή συμφωνία εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασιών που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην αμερικανική Venture Global και τη ελληνική Atlantic SEE Trade LNG».

Ο Παπασταύρου ανέφερε επίσης ότι αυτή η νέα σχέση εμπιστοσύνης διευκολύνει τη δυνατότητα τροφοδότησης των χωρών που χρειάζονται φυσικό αέριο. Υπογράμμισε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να αποδεσμευτούν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει πράξη.»

«Απαγορεύεται οποιοδήποτε φυσικό αέριο προέρχεται από Τουρκία να θεωρείται απροσδιορίστου προελεύσεως αν δεν αποδειχθεί διαφορετικά».

 

Cος Παπασταύρου αξιολόγησε τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας λέγοντας: «Πρόκειται για μια μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας» καθώς αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος σύμμαχος του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαχείριση ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

 

“Επιπλέον υπάρχει εξέλιξη με σημαντικές εταιρείες όπως η Exxon Mobil”, είπε ο υπουργός ενώ μιλούσε σχετικά με τη συμμετοχή τους σε νέα γεώτρηση στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Όπως σημείωσε: “Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση σε διάστημα 18 μηνών” κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων έως το 2030.”

 

“Με αυτό τον τρόπο όλα τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα αποκτούν μεγαλύτερη εμπορική αξία”, κατέληξε ο υπουργός.