«Περού: Σφοδρές Συγκρούσεις Ξεσπούν Μεταξύ Παράνομων Μεταλλωρύχων και Αστυνομικών Δυνάμεων»
Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και παράνομων μεταλλωρύχων, που εργάζονται σε εγκαταστάσεις χωρίς κρατική άδεια, κι είχαν αποκλείσει δρόμο στο νότιο Περού, διαμαρτυρόμενοι για τους όρους που θέτει η κυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιηθούν, είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι είκοσι χθες Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι αρχές. Εργαζόμενοι σε μεταλλεία

Εντάσεις στο Περού: Συγκρούσεις Μεταξύ Αστυνομίας και Παράνομων Μεταλλωρύχων
Στο νότιο τμήμα του Περού, ξέσπασαν σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και τους παράνομους μεταλλωρύχους που δραστηριοποιούνται χωρίς την απαιτούμενη κρατική άδεια. Οι μεταλλωρύχοι προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων ως αντίδραση στους όρους που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη διαδικασία νομιμοποίησης των εργασιών τους. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του,ενώ άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την Παρασκευή.
Οι εργαζόμενοι στα παράνομα χρυσωρυχεία και χαλκουργεία απέκλεισαν δύο τμήματα της Παναμερικανικής λεωφόρου στις επαρχίες Αρεκίπα και Ίκα, χρησιμοποιώντας βράχους και καμένα λάστιχα αυτοκινήτων για να εμποδίσουν την κυκλοφορία. Διαμαρτύρονταν για την εξάμηνη παράταση της προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να εγγραφούν στο μητρώο REINFO, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τις μεταλλευτικές τους δραστηριότητες.
Η αστυνομία αντέτεινε με χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει το πλήθος, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τοπικό Τύπο, ο θανών ήταν οδηγός ταξί που περίμενε στην περιοχή Τσάλα όταν ξέσπασαν τα επεισόδια. Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται επτά αστυνομικοί.
Το μητρώο REINFO (Registro Integral de Formalización Minera) ιδρύθηκε το 2016 ως μέρος μιας προσπάθειας καταπολέμησης της παράνομης εξόρυξης μετάλλων — ωστόσο μέχρι σήμερα ελάχιστοι είναι οι μεταλλωρύχοι που έχουν εγγραφεί σε αυτό. Οι εργαζόμενοι στα μικρά ορυχεία ζητούν ατελείωτες παρατάσεις στην προθεσμία εγγραφής τους.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Περού, η χώρα αυτή κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού και τη δεύτερη στη χρυσού στη Λατινική Αμερική, με πάνω από 300.000 μεταλλωρύχους να εργάζονται υπό συνθήκες παρανομίας.