17/06/2025

Πετραλιάς: Τα Οφέλη της Πρόωρης Αποπληρωμής του Χρέους – Η Αντίκρουση του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου μόνο οφέλη έχει για την οικονομία της χώρα καθώς μειώνεται το χρέος και γλιτώνεις τόκους» υποστήριξε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλίας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετραλίας είπε ότι αυτά τα δάνεια, είναι

Πετραλιάς: Η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους μόνο οφέλη έχει – Τι απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς

Πρόωρη Αποπληρωμή Δανείων: Οφέλη και Αντιπαραθέσεις

«Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου μόνο οφέλη έχει για την οικονομία της χώρα καθώς μειώνεται το χρέος και γλιτώνεις τόκους» δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλίας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πετραλίας ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα δάνεια είναι διμερή με χώρες της ευρωζώνης και έχουν χρηματοοικονομικό χαρακτήρα, δηλαδή αφορούν ταμειακές συναλλαγές. Δεν συνιστούν δημοσιονομικές συναλλαγές. Όπως εξηγούν οι κανόνες της Eurostat, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν επηρεάζουν ούτε το πρωτογενές αποτέλεσμα ούτε το συνολικό έλλειμμα ή τους στόχους δαπανών. Σε αντίθεση με άλλες δημόσιες δαπάνες όπως μέτρα στήριξης ή φορολογικές ελαφρύνσεις που θεωρούνται δημοσιονομικές συναλλαγές που επιβαρύνουν το πλεόνασμα και αυξάνουν τη συνολική χρέωση.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η πρόωρη αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων προτάθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), προσθέτοντας ότι «το δημόσιό μας χρέος έχει καταστεί βιώσιμο εξαιτίας της αποτελεσματικής διαχείρισης του ΟΔΔΗΧ σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη». Σήμερα, η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους γίνεται με κόστος 1,73% και μέση διάρκεια 18,8 έτη.

Ο κ. Πετραλίας επεσήμανε πως «μέχρι σήμερα -με τις ενέργειες που έχουν γίνει- έχουν αποπληρωθεί τα δάνεια από το ΔΝΤ ενώ από τα διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισ. ευρώ έχουν ήδη επιστραφεί 21,3 δισ. ευρώ», προσδιορίζοντας ότι μέχρι το 2041 θα πρέπει να καλυφθούν ακόμη 31,6 δισ. ευρώ.

Υπερασπίστηκε την επιλογή για πρόωρη αποπληρωμή των υπόλοιπων 31,6 δισ. ευρώ έως το 2031 μέσω ετήσιας καταβολής ύψους 5,29 δισ., αναφέροντας θετικά αποτελέσματα όπως η γρηγορότερη αποκλιμάκωση του χρέους προς το ΑΕΠ (που συνεπάγεται μείωση κατά 2,2% στο Μεσοπρόθεσμο). Επισημάνθηκε επίσης η εξοικονόμηση πόρων περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως από τόκους που επηρεάζουν τη γενική εικόνα πλεονάσματος ή ελλείμματος της κυβέρνησης.

Αντίθετα όμως ο βουλευτής Νίκος Παππάς εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με την κυβερνητική επιλογή να ξεκινήσει νωρίτερα η αποπληρωμή αυτού του δημόσιου χρέους μέχρι το 2031 αντί να περιμένει έως το 2029 για ολοκλήρωση μέχρι το 2041 με χαμηλότερες ετήσιες καταβολές στα επίπεδα των δύο μισθών.» Με αυτή την πρόωρη πληρωμή τι θα κερδίσουμε;» αναρώτηθηκε ο βουλευτής τονίζοντας πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα εντός της χώρας προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Παππάς ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από αυτήν την επιλογή καθώς επίσης αν εξετάστηκαν άλλοι τρόποι αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων ώστε να προκύψουν ωφέλειες για τον ελληνικό λαό.
Χαρακτήρισε μη λογική την κυβερνητική στρατηγική λέγοντας πως άλλες χώρες χρησιμοποιούν παρόμοια κεφάλαια για ανάπτυξη μέσω Αναπτυξιακών Τραπεζών ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν διαχειριστεί διαφορετικά τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην επιμήκυνση πληρωμών.