09/07/2025

Πιερρακάκης στο Ecofin: Υποστήριξη για το Ψηφιακό Ευρώ και οι Νέες Τάσεις στην Ψηφιοποίηση Πληρωμών

«Υποστηρίζουμε τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ » είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας  στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin που έγινε στις Βρυξέλλες. «Πρόκειται για ένα θέμα που υποστηρίξαμε από την αρχή, καθώς, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε περαιτέρω τη νομισματική μας κυριαρχία. Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπουμε ότι

Πιερρακάκης από το Ecofin: Υποστηρίζουμε το ψηφιακό ευρώ-Τι είπε για την ψηφιοποίηση στις πληρωμές –

Ψηφιακό Ευρώ: Μια Στρατηγική Προσέγγιση

«Υποστηρίζουμε τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Από την αρχή, έχουμε υποστηρίξει αυτό το θέμα, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη νομισματική μας κυριαρχία στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μία απειλή και πέντε ευκαιρίες σχετικά με το ψηφιακό ευρώ. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια τεχνολογική συζήτηση — αλλά για μια στρατηγική συζήτηση. Η κύρια απειλή είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι η ψηφιοποίηση των πληρωμών και του νομισματικού μας συστήματος είναι αναπόφευκτη και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, υποστηρίζουμε σθεναρά την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πιστεύουμε ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν έως τότε» πρόσθεσε.

Οι Ευκαιρίες

«Κατά την άποψή μου, οι πέντε ευκαιρίες είναι σαφείς:

  1. Προώθηση της Ψηφιοποίησης των Πληρωμών: Συμφωνώ με πολλούς συναδέλφους που έχουν εκφέρει παρόμοιες απόψεις ότι οι ψηφιακές πληρωμές θα πρέπει να συμπληρώνουν τα μετρητά αντί να τα αντικαθιστούν πλήρως. Τα οφέλη από την ψηφοποίηση των πληρωμών είναι εμφανή σε πολλές χώρες — συμπεριλαμβανομένης της δικής μου χώρας.
  2. Ενίσχυση της Νομισματικής Κυριαρχίας: Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε κυρίως μη ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών στην αγορά μας. Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε εθνικά συστήματα πληρωμών — όπως έχει ήδη κάνει η Ελλάδα με το σύστημα IRIS.
  3. Χρηματοπιστωτική Ενοποίηση: Χρειάζεται μια εναλλακτική επιλογή χωρίς κόστος στα ξένα συστήματα πληρωμών — κάτι που μπορεί να προσφέρει το ψηφιακό ευρώ.
  4. Iδιωτικότητα: Αντί για απειλή, βλέπουμε αυτήν ως ευκαιρία για καλύτερους όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων σε σχέση με τα υπάρχοντα μη ευρωπαϊκά συστήματα.
  5. Kίνητρο για Καινοτομία και Αποτελεσματικότητα: Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τις εξελίξεις στον τομέα των πληρωμών και θα συμβάλλει στον γενικότερο τεχνολογικό μετασχηματισμό.

Eν κατακλείδι, όπως ανέφερα νωρίτερα, αυτή δεν είναι μόνο μια τεχνολογική αλλά κυρίως στρατηγική κουβέντα. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται αποφασιστικότητα και γρήγορος ρυθμός προόδου.»