10/07/2025

«Πλεύρης: Ανατροπή στις παροχές, αναστολή ασύλου και νέα δομή υποδοχής στην Κρήτη»

Για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καλεσμένος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στο ΣΚΑΪ. «Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι στα ανατολικά μας σύνορα, αλλά στο Λιβυκό Πέλαγος», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Πλεύρης: Τέλος στις παροχές, αναστολή ασύλου και νέα δομή στην Κρήτη

Αύξηση Μεταναστευτικών Ροών στην Κρήτη: Οι Κυβερνητικές Αντιδράσεις

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. «Το κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν εντοπίζεται στα ανατολικά μας σύνορα, αλλά στο Λιβυκό Πέλαγος», δήλωσε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας μια σειρά άμεσων μέτρων αποτροπής για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών από τη Βόρεια Αφρική. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε καθημερινά βάρκες με χιλιάδες ανθρώπους να φτάνουν και να μην αντιδρούμε.Η Ελλάδα δεν θα το ανεχθεί αυτό».

«Η στρατηγική της χώρας επικεντρώνεται στην αποτροπή και τον έλεγχο», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αν οι μαζικές ροές συνεχιστούν, θα υπάρξει ενίσχυση της αποτρεπτικής παρουσίας στα θαλάσσια σύνορα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι από το 2019 η κυβέρνηση έχει επισημάνει στην Ευρώπη ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αφορά αποκλειστικά εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας. «Σήμερα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές φωνές συμφωνούν με αυτή την άποψη», πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η χώρα εισέρχεται σε μια φάση αντικινήτρων με αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου και κράτηση παράτυπων μεταναστών καθώς και δραστική επανεξέταση όλων των παροχών. «Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρείται ελκυστικός προορισμός για όσους εισέρχονται παράνομα.

Σχετικά με την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είπε: «Η πρώτη κίνηση είναι η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου. Όποιος εισέρχεται παράνομα πλέον δεν αποκτά καθεστώς διεθνούς προστασίας». Η αναστολή αυτή δεν είναι απεριόριστη αλλά πρέπει να επανεξετάζεται βάσει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Όσο αφορά την κράτηση των μεταναστών που δε δικαιούνται άσυλο ανέφερε: «Θα τίθενται σε κράτηση όσοι δε δικαιούνται άσυλο». Επίσης προωθούνται συμφωνίες επιστροφής με χώρες καταγωγής τους δίνοντας έμφαση στις οικειοθελείς επιστροφές.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στη νομοθεσία όπου η παραμονή στη χώρα μετά από απόρριψη αίτησης ασύλου θα συνιστά ποινικό αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση έως πέντε χρόνια χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Aκόμη συζητήθηκε η πιθανότητα κατάργησης του προγράμματος HELIOS+, καθώς οι πρόσφυγες που λαμβάνουν άσυλο θα πρέπει να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας αντί να συνεχίζουν να επιδοτούνται οικονομικά.

Tέλος, σχετικά με τους ανηλίκους ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστεί ιατρικός έλεγχος για τον καθορισμό της ηλικίας τους ώστε κανείς που δηλώνει ανήλικος χωρίς έλεγχο να μην μπορεί εύκολα να εκμεταλλεύεται το σύστημα.
«Δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 16 χρονών χωρίς κανένα έλεγχο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όλοι όσοι αρνούνται τον ιατρικό έλεγχο θα θεωρούνται ενήλικες.

Kλείνοντας ανακοίνωσε τη δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη λέγοντας πως «πρέπει ν’ αρχίσει άμεσα» λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού και της πίεσης που δέχεται από νότο.