«Πομπέο: Η κυβέρνηση Τραμπ χαράσσει νέα στρατηγική αρχιτεκτονική ασφάλειας»
Πώς εξελίσσονται οι διατλαντικές σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου; Τι σημαίνει η νέα ατζέντα Τραμπ για το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ενεργειακή ασφάλεια; Πώς προετοιμάζεται η Δύση απέναντι στη αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στο παγκόσμιο οικονομικό και τεχνολογικό τοπίο και πόσο ανθεκτική

Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης;
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου; Ποια είναι η νέα στρατηγική του Τραμπ σχετικά με το διεθνές εμπόριο, τις επενδύσεις και την ενεργειακή ασφάλεια; Πώς προετοιμάζεται η Δύση απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στο παγκόσμιο οικονομικό και τεχνολογικό σκηνικό; Πόσο ανθεκτική θα αποδειχθεί η Ευρώπη σε αυτές τις προκλήσεις;
Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα απασχόλησαν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καθώς και τον Γιοακίμ Ράιτερ, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του Vodafone group. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Economist Impact στην Αττική και συντονίστηκε από τον Ντάνιελ Φράγκλιν, αρχισυντάκτη του Economist.
Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική δασμών που ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο κ. Πομπέο επέλεξε να μην εκφράσει σαφή θέση υπέρ ή κατά αυτής. Αντίθετα, τόνισε ότι ο πρόεδρος έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες όπως η ασφάλεια των συνόρων και η αντιμετώπιση της Κίνας. «Δεν είμαι υπέρ ή κατά των δασμών. Στην πολιτική αναζητώ τη στρατηγική διάσταση», δήλωσε.
Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των κρατών για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εμφανίζονται στον διεθνή στίβο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη προς την κυβέρνηση Ζελένσκι: «Πρέπει να πείσουμε τον Πούτιν ότι έχει χάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο,ο κ. Πομπέο σημείωσε πως παρά τις αντιφάσεις στη διακυβέρνηση Τραμπ αυτή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας στρατηγικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας όπου τα κράτη θα παραμένουν ενωμένα μπροστά στις απειλές που αντιμετωπίζουν.
Αναφερόμενος στον Αρκτικό Κύκλο και τους κινδύνους απώλειας εδαφών υπό αμερικανικό έλεγχο, τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η έκταση αλλά κυρίως η σημασία αυτού του χώρου για τις διεθνείς μεταφορές: «Η κυβέρνηση δεν φοβάται να δράσει σε αυτό το πεδίο», πρόσθεσε.
Ο Γιοακιμ Ράιτερ μιλώντας για τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην τεχνολογική πρόοδο επισήμανε τους κινδύνους από τη διείσδυση κινεζικών τεχνολογιών στις ευρωπαϊκές υποδομές. Υπογράμμισε επίσης ότι χωρίς τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική πρόοδος: «Ως Ευρωπαίοι συχνά παραβλέπουμε τη δύναμη του ιδιωτικού τομέα ενώ οι αμερικανικές εταιρείες εκμεταλλεύονται πλήρως αυτές τις δυνατότητες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ράιτερ έκανε ειδική αναφορά στις υπηρεσίες που παρέχει η Vodafone στην Ουκρανία καθώς επίσης στη σημασία προστασίας δεδομένων και επικοινωνιών.
Kλείνοντας ο κ. Πομπέο τόνισε ότι αντίθετα με όσα πιστεύεται ευρέως οι πολυμερείς συμφωνίες έχουν μεγάλη αξία καθώς απαιτούνται ρεαλισμός και στρατηγικός σχεδιασμός σε κάθε βήμα: «Πρέπει πάντα να προσπαθούμε για ισορροπία χωρίς να βασιζόμαστε σε υποθέσεις» δήλωσε.
Aπό αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο πόσο σημαντική είναι η ενότητα μεταξύ κρατών καθώς επίσης μια στρατηγική σκέψη γύρω από θέματα τεχνολογίας αλλά κι αποτελεσματικής διαχείρισης γεωπολιτικών κινδύνων.
Και οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως απαιτείται κοινός αγώνας ώστε ν’ ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις μέσω πολυμερών συνεργασιών αλλά κυρίως μέσω ρεαλιστικών προσεγγίσεων.