20/08/2026

ΠΟΕΔΗΝ: Η αστυνομία πρέπει να προστατεύει τους εργαζόμενους υγείας, όχι να απαιτεί μηνύσεις – Τι λέει ο νόμος για τη βία στα νοσοκομεία

Την έντονη ανησυχία της για τα περιστατικά βίας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε βάρος εργαζομένων στον χώρο της Υγείας εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του προσωπικού. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρεται σε σειρά περιστατικών που έχουν σημειωθεί σε νοσοκομεία και δομές Υγείας, υπογραμμίζοντας

ΠΟΕΔΗΝ: Η αστυνομία πρέπει να προστατεύει τους εργαζόμενους υγείας, όχι να απαιτεί μηνύσεις – Τι λέει ο νόμος για τη βία στα νοσοκομεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα αυξανόμενα περιστατικά βίας εις βάρος του προσωπικού στον τομέα της Υγείας. Με σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία τονίζει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας που διασφαλίζει την προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες εργασίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει σειρά περιστατικών που έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία και δομές Υγείας της χώρας, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Αγία Σοφία, ο Παμμακάριστος, το ΕΚΑΒ, καθώς και περιστατικά στον Βόλο και την Αργολίδα. Η Ομοσπονδία καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας κατά του υγειονομικού προσωπικού και απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες αρχές να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες.

«Οι εργαζόμενοι στην Υγεία βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες που προσέρχονται στις Μονάδες Υγείας, μέσα σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες εργασίας. Κάθε μορφή βίας σε βάρος των εργαζομένων είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους και θεωρούμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με το άρθρο 33 του νόμου 5090/2024», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του νόμου 5090/2024, η διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων συνιστά ποινικό αδίκημα, διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή. Η Ομοσπονδία θεωρεί ατυχές το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές ζητούν την υποβολή μήνυσης από τους εργαζόμενους που υφίστανται προπηλακισμούς, οι οποίοι, δικαιολογημένα, είναι επιφυλακτικοί λόγω φόβου στοχοποίησης. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων στις δομές Υγείας.

ΠΟΕΔΗΝ: Ελλιπής η φύλαξη στα νοσοκομεία

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ θέτει σοβαρό ζήτημα αναφορικά με την επάρκεια της φύλαξης στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι το σημερινό σύστημα δεν παρέχει την απαραίτητη προστασία στο προσωπικό. Για τον λόγο αυτό, ζητά την άμεση πρόσληψη προσωπικού ΔΕ Προσωπικού Ασφαλείας.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία απευθύνεται και στους πολίτες που επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, υπενθυμίζοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας. «Ταυτόχρονα η φύλαξη στα Νοσοκομεία είναι ελλιπής. Τα άτομα των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης ισχυρίζονται ότι δεν έχουν το δικαίωμα σωματικής επαφής με τους ταραξίες. Ως εκ τούτου δεν προστατεύουν το προσωπικό. Γι’ αυτό και ζητάμε την πρόσληψη προσωπικού ΔΕ Προσωπικού Ασφαλείας. Οι προσερχόμενοι ασθενείς στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι γίνεται διαλογή ασθενών. Οι βαριά ασθενείς προηγούνται έναντι άλλων που αντιμετωπίζουν ελαφρότερα προβλήματα υγείας. Οπότε ψυχραιμία και υπομονή. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι των ΤΕΠ για τις ελλείψεις προσωπικού των Νοσοκομείων», καταλήγει η ανακοίνωση.