24/06/2025

Ποιος είναι ο Παπαθεοδώρου που συνελήφθη για παιδική πορνογραφία: Σκληρό υλικό με παιδιά 10 – 12 ετών στην κατοχή του

papatheodorou_paidiki_pornografia

Αντιμέτωπος με βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας βρίσκεται ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο οποίος συνελήφθη πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

«Έγινε μία έρευνα δύο – τριών μηνών από την Ελληνική Αστυνομία. Τα 100 βίντεο που έχουν βρεθεί είναι κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών» συμπλήρωσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. φτάνει στα ίχνη 30-40 ατόμων που κάνουν τις ίδιες πράξεις.

«Ήθελε πρωτογενές υλικό»
Για τη δικαστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην υπόθεση του πολυβραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων που συνελήφθη για κατοχή παιδικής πορνογραφίας μίλησε ο δικηγόρος του, Σταύρος Γεωργόπουλος.

Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργόπουλος η αντιμετώπιση του νομοθέτη σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρή, ακόμα και για την απλή κατοχή τέτοιου είδους πορνογραφικού υλικού, ενώ οι ποινές είναι πολύ αυστηρές.

«Για τον κ. Παπαθεοδώρου δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη, ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί» υπογράμμισε ο δικηγόρος του προφυλακισμένου συγγραφέα, συμπληρώνοντας ότι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου «εξέφρασε την απέχθεια και την αποστροφή του στο συγκεκριμένο υλικό».

Για την κατοχή των ηλεκτρονικών αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ο συνήγορος του συγγραφέα υποστήριξε ότι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» από περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών, προκειμένου να μπορέσει να γράψει κάτι με καταγγελτικό ύφος.

«Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας, όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Σταύρος Γεωργόπουλος υποστήριξε ότι δεν έχει προκύψει από κάπου ότι ο συγγραφέας έχει πληρώσει χρήματα για την αποθήκευση αυτού του υλικού.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο δικηγόρος του συγγραφέα υποστήριξε ότι από τις 18 Οκτωβρίου που έγινε η σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου «κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά, τα θεσμικά, για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες». «Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργόπουλος.

Σοκ προκάλεσε η είδηση της σύλληψης του Βασίλη Παπαθεοδώρου, για παιδική πορνογραφία.

Κι αυτό γιατί ο Παπαθεοδώρου είναι ευρύτερα γνωστός στο χώρο κι έχει γράψει πολλά βιβλία.

Είναι γεννημένος το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε μεταλλειολόγος και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων το 1996. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σχολική Παράσταση» βραβεύτηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Από τότε έως σήμερα γράφει παιδικά μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.