Πολεμικά Πλοία ‘Made in Greece’: Η Ανανέωση του Ναυτικού μας μέσω του Προγράμματος SAFE
Η Ελλάδα ταράζει τα νερά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας καταθέτοντας πρόταση ναυπήγησης πολεμικών πλοίων στον ευρωπαϊκό οργανισμό SAFE. Μάλιστα, σε αυτή την εθνική πρωτοβουλία συνασπίζονται τα ελληνικά ναυπηγεία με τις εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μαζί με ευρωπαϊκές χώρες. Του Χρήστου Μαζανίτη Η Ελλάδα – επιτέλους – αποκτά την πολυπόθητη εξωστρέφεια και βγαίνει για να
Η Ελλάδα και οι Νέες Προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία
Η Ελλάδα προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, καταθέτοντας πρόταση για την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στον οργανισμό SAFE.Αυτή η εθνική προσπάθεια βλέπει τη συνεργασία ελληνικών ναυπηγείων με εγχώριες αμυντικές εταιρείες καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μαζί με τις δύο κυριότερες ενώσεις του αμυντικού τομέα στην χώρα μας, ανακοινώθηκε αυτή η πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια του Forum «Defence for growth». Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, Πάνος Ξενοκώστας, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), Νίκο Παπάτσα, παρουσίασαν το σχέδιο για ναυπήγηση πολεμικών πλοίων που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ελληνικών αλλά και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
Σχετικά με τις δυνατότητες των ελληνικών ναυπηγείων όπως τα ONEX Ελευσίνας – Σύρου, ο κ. Ξενοκώστας δήλωσε ότι «δυνατότητες υπάρχουν για την κατασκευή κάθε τύπου πολεμικού πλοίου — είτε πρόκειται για OPV είτε για φρεγάτες — 10% έως 15% πιο οικονομικά και 10% έως 20% πιο γρήγορα συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά ναυπηγεία».Η πρόταση περιλαμβάνει μια ποικιλία από επαναστατικά πλοία χρησιμοποιώντας εγχώρια τεχνολογία.
Ο κ. Παπάτσας πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να αναλάβουν σχεδόν το μισό ποσοστό των ηλεκτρονικών συστημάτων των εν λόγω πλοίων», σημειώνοντας πως αυτό το ποσοστό μπορεί σταδιακά να αυξηθεί καθώς εξελίσσονται οι παραγωγικές διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβληθεί επίσημα αίτηση στο πρόγραμμα SAFE, προσφέροντας συμμετοχή σε επιχειρήσεις από άλλους ευρωπαϊκούς παράγοντες. Για το οικονομικό αντίκτυπο αυτής της πρωτοβουλίας τόνισε: «Για παραδείγματος χάρη αν ληφθεί παραγγελία ύψους 1 δισ. ευρώ για δύο κορβέτες με ποσοστό 70% εγχώρια παραγωγή — είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ.» Ανέφερε επίσης τον αριθμό θέσεων εργασίας που μπορεί αυτό να δημιουργήσει.
Σημαντικές παρουσίες στις ανακοινώσεις ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος ο οποίος υποστήριξε την νέα αυτή κομβική πρωτοβουλία.
Οι Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά: «Η FDI Belharra είναι σχεδόν το τελευταίο νέο πλοίο που παραδίδει η Ελλάδα σε ξένα εργοστάσια» προσθέτοντας πως όλα τα επόμενα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού θα κατασκευαστούν στη χώρα μας.Αναφέρθηκε επίσης στις ανάγκες που έχει σήμερα το Πολε μικό Ναυτικό κι εξέφρασε την επιθυμία τα νέα σχέδια γεωγραφικά κοντά στην πατρίδα μας.»
“Το νέο μας πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές απαιτήσεις,” συμπλήρωσε ο υπουργός δείχνοντας την κατεύθυνση προς μια ισχυρότερη εσωτερική παραγωγή.” Ικανοποίησή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι όπως ο Ξενοκώστας διαβεβαιώνοντας την κυβέρνηση σχετικά με τις δυνατότητές τους στη δημιουργία σύγχρονου στόλου ανταγωνιστικών χαρακτηριστικών.”
“Θέλουμε απλά ίση μεταχείριση”, τόνισε χαρακτηριστικά θυμώνει καλώντας τους αρμοδίους σε δράση ώστε οικοδομηθούν αξιόπιστα ελληνικά σκάφη σύμφωνα πάντα στις σημερινές προϋποθέσεις αγοράς.
