08/09/2025

«Πτώση στη Ζήτηση Στεγαστικών Δανείων: Τα Αποκαλυπτικά Στοιχεία της ΤτΕ για το Β΄ Τρίμηνο του 2025»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος παρόλο που το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» βρίσκεται σε εξέλιξη, η εισροή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων στα Πιστωτικά Ιδρύματα, κατά το β’ τρίμηνο του 2025, συνεχίστηκε με μειούμενο ρυθμό σε σχέση με την έναρξη του προγράμματος το α΄ τρίμηνο του 2025, οπότε είχε παρατηρηθεί αυξημένη ροή αιτήσεων στο

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώθηκαν τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια τον Μάιο – enikonomia.gr

Ανασκόπηση της Δανειοδοτικής Δραστηριότητας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, παρά την τρέχουσα πορεία του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», η ροή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στα Πιστωτικά Ιδρύματα παρουσίασε πτώση κατά το β’ τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με την αρχική φάση του προγράμματος, όπου είχε παρατηρηθεί έντονη αύξηση των αιτήσεων. Αυτή η τάση οδήγησε σε συνολική μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου.

Αντίθετα, οι αιτήσεις για καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν άνοδο λόγω των χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για το γ’ τρίμηνο του 2025,οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια θα παραμείνει σταθερή. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά δεν παρουσίασαν αλλαγές σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2025.

Οι όροι χορήγησης των στεγαστικών δανείων έγιναν ελαφρώς πιο ευνοϊκοί στο πλαίσιο ενίσχυσης της δραστηριότητας στον τομέα αυτό και διευκόλυνσης των πελατών. Αντίθετα, οι όροι χορήγησης των καταναλωτικών και άλλων τύπων δανείων παρέμειναν σταθεροί κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Οι προσδοκίες είναι ότι τα κριτήρια χορήγησης θα συνεχίσουν να παραμένουν αμετάβλητα στο γ’ τρίμηνο.

Όσον αφορά τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), τα κριτήρια χορήγησης παρέμειναν επίσης αμετάβλητα συγκρινόμενα με το α’ τρίμηνο του 2025, κάτι που συμφωνεί με τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στην προηγούμενη έρευνα.Οι τράπεζες θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί και στο γ’ τρίμηνο.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης προς τις ΜΧΕ έγιναν κάπως πιο χαλαροί σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς λόγω ανταγωνιστικών πιέσεων που οδήγησαν στη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους στις τράπεζες κυρίως για συμβατικά δάνεια. Κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, υπήρξε μια μικρή αύξηση στη συνολική ζήτηση από τις ΜΧΕ, ειδικά όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δάνεια εξαιτίας χρηματοδοτικών αναγκών αλλά και περιορισμένων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Για το γ’ τρίμηνο του 2025 οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η συνολική ζήτηση από τις ΜΧΕ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.