«Ρωσία: Σφίγγει ο κλοιός – Απαγορεύεται η δράση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ»
Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο συνδέεται με το κόμμα Die Linke («Η Αριστερά») της Γερμανίας, κηρύχτηκε ανεπιθύμητη οργάνωση στη Ρωσία, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη η γενική διευθύντριά του, η Ντανιέλα Τροχόφσκι, στη βερολινέζικη εφημερίδα Tageszeitung (taz). «Λυπούμαστε για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση από πλευράς της ρωσικής κυβέρνησης», είπε η κ. Τροχόφσκι στην εφημερίδα. Εκπρόσωπος του

Απαγόρευση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στη Ρωσία
Η διευθύντρια του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ,που συνδέεται με το γερμανικό κόμμα Die Linke («Η Αριστερά»),ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι ρωσικές αρχές έχουν κηρύξει την οργάνωση ανεπιθύμητη. Η Ντανιέλα Τροχόφσκι επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Tageszeitung (taz).
«Λυπούμαστε για αυτή τη νέα κλιμάκωση από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε η κ. Τροχόφσκι.
Εκπρόσωπος του κόμματος επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με την Taz, η απόφαση της ρωσικής γενικής εισαγγελίας βασίζεται στο γεγονός ότι το ίδρυμα διοργανώνει προγράμματα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό «να προκαλέσουν διαδηλώσεις, να ενισχύσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων και να δυσφημίσουν κρατικούς φορείς στη Ρωσία». Ο Γιαν φαν Άκεν, ανώτερο στέλεχος του κόμματος, υπογράμμισε ότι «Ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν και η κυβέρνησή του φοβούνται την αλήθεια και τις οργανώσεις που έχουν το θάρρος να αντιταχθούν δημόσια στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και στην καταστολή».
Το άρθρο αναφέρει πως το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν το τελευταίο πολιτικό ίδρυμα αυτού του τύπου που παρέμενε χωρίς τον χαρακτηρισμό «ανεπιθύμητη οργάνωση» μέχρι αυτή την εβδομάδα. Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ (Πράσινοι) είχε ήδη λάβει αυτόν τον χαρακτηρισμό το 2022· ενώ τα Ιδρύματα Φρίντριχ Έμπερτ (Σοσιαλδημοκράτες), Φρίντριχ Νάουμαν (Ελεύθεροι Δημοκράτες) και Κόνραντ Αντενάουερ (Χριστιανοδημοκράτες) έλαβαν τον ίδιο χαρακτηρισμό το 2024· τέλος, το Ίδρυμα Χανς Ζάιντελ (Χριστιανοκοινωνιστές) χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο τον Απρίλιο.
Τα γραφεία αυτών των ιδρυμάτων είχαν ήδη κλείσει στη Μόσχα από το 2022.