05/12/2025

«Σάλος στην Ισπανία: Νομικές ενέργειες κατά του Λαμίν Γιαμάλ από ένωση ατόμων με νανισμό – Η υπόθεση που συγκλονίζει τη χώρα»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία το πολυτελές πάρτι ενηλικίωσης του ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα, Λαμίν Γιαμάλ, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι άτομα με νανισμό προσλήφθηκαν ως “θέαμα” για τη διασκέδαση των καλεσμένων, γεγονός που έχει χαρακτηριστεί προσβλητικό και διακριτικό από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η Ένωση Ατόμων με Αχονδροπλασία και Άλλες

Ισπανία: Νομικές ενέργειες κατά του Λαμίν Γιαμάλ εξετάζει ένωση ατόμων με νανισμό

Αναστάτωση στην Ισπανία λόγω του πάρτι ενηλικίωσης του Λαμίν Γιαμάλ

Το extravagant πάρτι ενηλικίωσης του ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα, Λαμίν Γιαμάλ, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, άτομα με νανισμό προσλήφθηκαν ως “ψυχαγωγία” για τους καλεσμένους, κάτι που έχει χαρακτηριστεί προσβλητικό από οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η Ένωση Ατόμων με Αχονδροπλασία και Άλλες Σκελετικές Δυσπλασίες (ADEE) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, καταγγέλλοντας την παρουσία ατόμων με νανισμό ως στοιχείο διασκέδασης, το οποίο παραβιάζει τη νομοθεσία που προστατεύει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία καθώς και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Η πρόεδρος της οργάνωσης, Καρολίνα Πουέντε, τόνισε: «Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να χρησιμοποιούνται άτομα με νανισμό για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η κοινότητά μας δεν είναι καρικατούρα για θεάματα σε ιδιωτικά πάρτι,ειδικά όταν αυτά περιλαμβάνουν δημόσια πρόσωπα».

Εντυπωσιακό είναι ότι στο επίσημο βίντεο που ανάρτησε ο Γιαμάλ στον λογαριασμό του στο Instagram δεν φαίνονται άτομα με αχονδροπλασία.Παρόλα αυτά, ισπανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι υπήρχαν τέτοιου είδους συμμετέχοντες στο πάρτι που είχε θεματική τον «Ιταλό γκάνγκστερ». Ο νεαρός ποδοσφαιριστής εμφανίστηκε ντυμένος σε λευκό κοστούμι κρατώντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και μπαστούνι. Στο γεγονός παρευρέθηκαν διάσημοι μουσικοί καθώς και συμπαίκτες του όπως οι Γκάβι και Λεβαντόφσκι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια δήλωση από τον ίδιο τον Γιαμάλ ή τους εκπροσώπους του σχετικά με τις καταγγελίες ή τα αιτήματα σχολιασμού από το διεθνές πρακτορείο Reuters.