Αντώνης Σαμαράς προς Κωνσταντίνο Τασούλα: “Έχει κατανοήσει η κυβέρνηση ότι ξεπλένει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς πολιτικής;”
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα είχε σήμερα (17/2) στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Χρηστίδης στον Realfm 97,8: Όσο μιλάμε για τη βελόνα, η βελόνα θα είναι εκεί που βρίσκεται – Το συνέδριο μπορεί και πρέπει να είναι
Σε ιδιαίτερα αιχμηρή συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, τόνισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εθνική ανάγκη για αντιμετώπιση σειράς ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ανάμεσά τους, το δημογραφικό, με έμφαση στην ερήμωση της Θράκης και την παράλληλη τουρκική διείσδυση στην περιοχή, η συνεχιζόμενη ακρίβεια που μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, η ανεπαρκής χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το υψηλό κόστος παραγωγής, το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά, καθώς και το αγροτικό και διατροφικό ζήτημα, με ειδική μνεία στη συμφωνία Μερκοσούρ.
«Σε λάθος κατεύθυνση η εξωτερική πολιτική»
Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη θέση του ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας κινείται σε λάθος κατεύθυνση, εκφράζοντας τη βαθύτατη ανησυχία του για τα εθνικά θέματα. Υπογράμμισε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τις επακόλουθες δηλώσεις και την κατάσταση στο πεδίο, ενίσχυσαν την αίσθηση του κινδύνου παγιοποίησης τετελεσμένων εις βάρος της Ελλάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι, μέσω συνεχών αναφορών στη δήθεν «θετική ατζέντα» και με επίκληση της Συνθήκης των Αθηνών περί Φιλίας, ουσιαστικά «ξεπλένει» την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς πολιτικής σκηνής και της κοινής γνώμης. «Δεν βλέπει την κλιμάκωση των τουρκικών απαιτήσεων και διεκδικήσεων, όχι μόνο επί χάρτου αλλά και επί του πεδίου;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα σημεία:
- Την αναφορά του Πρωθυπουργού για επίλυση διαφορών σε «διεθνές δικαιοδοτικό όργανο». Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι η πάγια θέση της Ελλάδας είναι πως η μοναδική διαφορά μπορεί να επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που προϋποθέτει την αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και την υπογραφή σχετικού συνυποσχετικού. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω συζήτησης, καθώς το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί προαπαιτούμενο.
- Την αναφορά σε συνεργασία για το Μεταναστευτικό με την Τουρκία, την ώρα που παρατηρείται εργαλειοποίηση του ζητήματος από τους γείτονες. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρθηκε η τραγωδία στη Χίο, όπου η Τουρκία έθεσε αμέσως ζήτημα δικαιοδοσίας στην έρευνα και διάσωση. «Γιατί δεν καταδικάστηκε αυτή η εργαλειοποίηση; Γιατί δεν ζητήθηκε από την Τουρκία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, ώστε να μην χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές για πολιτικούς λόγους;», διερωτήθηκε.
- Τη δέσμευση στην κοινή δήλωση για «μηχανισμούς επικοινωνίας για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης προς αποφυγή κλιμάκωσης και κινδύνων». Ο κ. Σαμαράς αναρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει προσυνεννόηση και ποιες θεωρούνται πηγές έντασης. Υπενθύμισε ότι, κατά την Τουρκία, τέτοιες πηγές είναι η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων έξω από τα 6 ναυτικά μίλια, οι θαλάσσιες έρευνες, η χωροταξία και η πόντιση καλωδίων. «Γι’ αυτά θα απαιτείται προσυνεννόηση;», αναρωτήθηκε, διερωτώμενος αν η Ελλάδα θεωρεί τις τουρκικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Λιβύης και Κρήτης, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το Κυπριακό ως πηγές έντασης.
- Την αναφορά στο ότι «οι δύο χώρες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αξιολογήσουν υφιστάμενες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας — ιδίως στη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές — με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας». Ο κ. Σαμαράς διερεύνησε το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αναρωτώμενος αν απαιτείται άδεια της Τουρκίας για το καλώδιο στην Κάσο, κάτι που θα σήμαινε έμπρακτη αποδοχή της τουρκικής δικαιοδοσίας, ή αν πρόκειται για δρόμο προς τη συνδιαχείριση των ενεργειακών πηγών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
- Την παντελή έλλειψη καταδίκης της τουρκικής επ’ αόριστον NAVTEX, η οποία διχοτομεί πρακτικά το Αιγαίο, διερωτώμενος για τους λόγους.
- Την απουσία αναφοράς της ελληνικής πλευράς στις συνεχιζόμενες θηριωδίες εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού στη Συρία.
«Η Ελλάδα έπρεπε εξαρχής να μετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα έπρεπε εξαρχής να μετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά εφόσον σε αυτό συμμετέχουν η Τουρκία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιταλία και άλλες χώρες, αντί να δίνει διαρκώς την εντύπωση ότι σύρεται.
Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει αυτή να είναι αντικείμενο κομματικών στοχεύσεων και να διεξάγεται με όρους καθαρά επικοινωνιακούς.
