26/01/2026

«Σδούκου: Η Εξεταστική Επιτροπή δεν πρέπει να γίνει καλοκαιρινός θίασος εντυπώσεων»

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου, σχολιάζοντας την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε πως πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση που απαιτεί εμπεριστατωμένη διερεύνηση. Σδούκου: «Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια – Ζητάμε Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα» Σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικές και

Σδούκου: Η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αυτό φαίνεται να ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ

Σχόλια της Αλεξάνδρας Σδούκου για την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στην πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί ενδελεχή έρευνα.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια – Ζητάμε Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα» δήλωσε η κα Σδούκου. Σε συνεντεύξεις της σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα,ανέλυσε τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης και απάντησε στις ερωτήσεις και τις επικρίσεις που προήλθαν από την αντιπολίτευση.

«Από το 1998 έως σήμερα, η χώρα μας έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα λόγω ενός συστήματος που λειτουργούσε χωρίς έλεγχο, με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε. «Αυτό αφορά ένα δίκτυο που περιλάμβανε παραγωγούς, μεσάζοντες και δημόσιους υπαλλήλους καθώς και ιδιωτικές εταιρείες. Ο οργανισμός αυτός έχει μετατραπεί σε έναν αμφιλεγόμενο φορέα και ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτή η κατάσταση είναι να διερευνηθούν όλα τα στοιχεία χωρίς εξαιρέσεις ή περιορισμούς. Αυτή είναι η ουσία της πρότασης μας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «πλυντηρίου» από πλευράς αντιπολίτευσης, η κα Σδούκου υπογράμμισε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τη λειτουργία της επιτροπής παρά για τον τίτλο της.«Δεν έχει σημασία αν θα ονομάζεται Εξεταστική ή Προανακριτική· αυτό που τους απασχολεί είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων», σημείωσε.

«Αναμένουμε από την αντιπολίτευση να συνεργαστεί μαζί μας στην αναζήτηση της αλήθειας. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια σοβαρή και ουσιαστική Εξεταστική Επιτροπή αντί ενός θεάματος εντυπωσιασμού», προσέθεσε.

Όταν τέθηκαν συγκρίσεις με την περίπτωση Τριαντόπουλου, διευκρίνισε: «Οι καταστάσεις δεν είναι όλες ίδιες. Δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις υποθέσεις στο ίδιο πλαίσιο ούτε να οδηγούμε αυτόματα σε προανακριτικές διαδικασίες όταν οι συνθήκες διαφέρουν». Υπογράμμισε επίσης ότι «στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου είχαν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων κάτι που διαφοροποιεί σημαντικά τις δύο περιπτώσεις».

Για το θέμα πιθανής συγκάλυψης ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη εδώ. Η κυβέρνηση αυτή έχει εγκρίνει Προανακριτικές Επιτροπές σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη — κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έκαναν». Θέλουμε πλήρη διερεύνηση όλων των στοιχείων κι έτσι η Εξεταστική Επιτροπή θα έχει ελευθερία στην αναζήτησή τους», τόνισε.

Aναφορικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είπε: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ιδρύθηκε το 2021 κι επομένως είναι φυσικό πως δε μπορεί να εξετάσει υποθέσεις πριν από αυτήν τη χρονιά».Κατέληξε λέγοντας πως «η πρόταση μας πιάνει το νήμα εκεί όπου υπάρχει θεσμική δυνατότητα παρέμβασης — δηλαδή στη σύσταση του ΟΠЕΚЕΠE».

Kλείνοντας τις δηλώσεις της κάλεσε ξανά την αντιπολίτευση σε συνεργασία: «Ας αφήσουν πίσω τους ειρωνικές παρατηρήσεις σχετικά με ευθύνες παρελθόντων πολιτικών προσώπων κι ας αποδεχτούν τη πρόταση αν δεν έχουν κάτι να κρύψουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.