08/09/2025

«Σημαντική Μείωση Διδακτέας Ύλης: Στην Τελική Ευθεία ο Σχεδιασμός για Δημοτικά και Γυμνάσια»

Στην τελική φάση επεξεργασίας του σχεδίου για τον περιορισμό της διδακτέας ύλης, που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, βρίσκεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Σπύρος Δουκάκης, το σχέδιο του ΙΕΠ θα αφορά τη διδακτέα ύλη όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου και αυτή τη

Μητσοτάκης: 430 σχολεία τον Σεπτέμβριο θα είναι πλήρως ανακαινισμένα

Επανεξέταση της Διδακτέας Ύλης για το Σχολικό Έτος 2025-26

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας ενός σχεδίου που στοχεύει στη μείωση της διδακτέας ύλης,το οποίο θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Σπύρος Δουκάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η νέα προσέγγιση θα καλύψει τη διδακτέα ύλη όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου.Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο υποβάλλεται σε τελικούς ελέγχους πριν από την υποβολή της τελικής πρότασης στην υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως εξήγησε ο κ. Δουκάκης, η εφαρμογή του περιορισμού θα ξεκινήσει από το σχολικό έτος 2025-26 και θα περιλαμβάνει όλες τις τάξεις από την Α’ δημοτικού έως τη Γ’ γυμνασίου. Ωστόσο, δεν θα επηρεάσει όλα τα μαθήματα.

Οι τάξεις του λυκείου εξαιρούνται από αυτόν τον σχεδιασμό λόγω της χρήσης της Τράπεζας Θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. «Σε κάποια μαθήματα δεν θα υπάρξουν αλλαγές», ανέφερε ο κ. Δουκάκης προσθέτοντας ότι όπου υπάρξουν τροποποιήσεις,αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 30% της τρέχουσας ύλης.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν συνιστά απλή μείωση αλλά μια στρατηγική που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν πιο ουσιαστικά. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές,οι μαθησιακοί στόχοι κάθε γνωστικού αντικειμένου κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες:

  • Βασικοί – Υποχρεωτικοί: Διασφαλίζουν θεμελιώδη γνώση και απαραίτητες δεξιότητες για όλους τους μαθητές.
  • Πρόσθετοι – Προαιρετικοί: Παρέχουν στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα επιλογής πρόσθετου υλικού ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών τους.

“Έτσι διαφυλάσσεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος”,σημείωσε ο κ. Δουκάκης “ενισχύεται η παιδαγωγική ευελιξία και ενδυναμώνεται ο ρόλος των εκπαιδευτικών ώστε να παρέχουν μια πιο στοχευμένη διδασκαλία που σέβεται τον ρυθμό κάθε μαθητή.”

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΙΕΠ, η ανάγκη για περισσότερο παιδαγωγικό χώρο είναι διαρκής στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται αυτή η ανάγκη ενώ παράλληλα ενισχύονται οι δεξιότητες κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας των μαθητών.

Tο νέο σχέδιο αναμένεται να συμβαδίζει με την εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών καθώς επίσης και με το σύστημα πολλαπλού βιβλίου που προβλέπεται να εισαχθεί στα σχολεία κατά το έτος 2026-27.