10/07/2025

«Σημαντική Συνάντηση: Ο Γιάννης Μπρατάκος του ΕΒΕΑ συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Γιάννης Μπρατάκος, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στον οποίο παρέδωσε ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα με τις βασικές θέσεις και προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τον θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου ως συμβούλου

Συνάντηση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα –

Συνάντηση του Προεδρείου του ΕΒΕΑ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Γιάννης Μπρατάκος, είχε σήμερα μια σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, παρέδωσε ένα λεπτομερές υπόμνημα που περιλαμβάνει τις κύριες θέσεις και προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρόλο του Επιμελητηρίου ως συμβούλου της Πολιτείας σε ζητήματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.

Προκλήσεις και Στρατηγικοί Στόχοι

Το υπόμνημα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού, εξωστρεφούς και δυναμικού μοντέλου ανάπτυξης. Ο κύριος στόχος αυτού του νέου αναπτυξιακού πλαισίου είναι να διασφαλίσει τη σύγκλιση της Ελλάδας με τις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς επίσης να ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο παγκόσμιο σκηνικό.

Προτάσεις Πολιτικής για το Νέο Μοντέλο

Το υπόμνημα περιλαμβάνει προτάσεις πολιτικής σε κρίσιμες περιοχές. Για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, προτείνεται η εφαρμογή φορολογικών κινήτρων που θα διευκολύνουν συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) καθώς επίσης η βελτίωση πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Ζητείται η υλοποίηση προγραμμάτων που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας καθώς επίσης η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Βιομηχανικής Ενέργειας που θα προσφέρει κίνητρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στις βιομηχανικές ζώνες.

Για την ανάπτυξη των τομέων Καινοτομία και Ανθρώπινο Κεφάλαιο, το ΕΒΕΑ ζητά περισσότερα κίνητρα για δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης. Προτείνει στήριξη στη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καθώς επίσης αναβάθμιση δημοσίων Ινστιτούτων Εκπαίδευσης (ΙΕΚ) μαζί με τη δημιουργία ειδικών Ακαδημιών Δεξιοτήτων ανά κλάδο.

Όσο αφορά τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή παραγωγή, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση υποδομών στα ψηφιακά δίκτυα αλλά κι ενεργειακά συστήματα, στήριξη στον ενεργειακό μετασχηματισμό των ΜμΕ καθώς κι αξιοποίηση νέων ευρωπαϊκών ταμείων.

Για μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση αλλά κι ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι απαιτείται η προώθηση ηλεκτρονικών διαδικασιών δικαιοσύνης μαζί με ολοκλήρωση ψηφιακών υπηρεσιών κράτους ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Tέλος όσον αφορά τον χωρικό σχεδιασμό παραγωγής οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν ανάπτυξη σύγχρονων Βιομηχανικών Πάρκων , επενδύσεις στις υποδομές logistics , ειδικά επιχειρησιακά σχέδια ανά κλάδο , επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα όπως επίσης επιταχυνόμενος χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα .

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δήλωσε: «Η επόμενη δεκαετία πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για στρατηγική μετάβαση προς ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα .Σκοπός μας είναι μία ισχυρή , ανθεκτική , συμπεριληπτική κι δίκαιη ανάπτυξη που θα αντανακλά τις προσδοκίες αλλά κι δυνατότητες όλων μας. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν ένα οργανωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά ο εγχώριος παραγωγικός ιστός γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να παράγουμε περισσότερο αλλά κυρίως καλύτερα».

Το ΕΒΕΑ ελπίζει ότι αυτές οι προτάσεις θα συμβάλουν θετικά στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας.