«Σήμερα στη Βουλή: Αποκαλύψεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2026 και οι σημαντικές του πτυχές»
Σήμερα γύρω στις 12.30 ώρα το μεσημέρι θα έχει καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2026. Αυτό θα προβλέπει μεταξύ άλλων υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, αλλά και μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και κυρίως των νέων και των οικογενειών με

Προετοιμασία Προϋπολογισμού 2026: Στρατηγικές και Στόχοι
Σήμερα, στις 12:30 το μεσημέρι, η διοίκηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2026.Το προσχέδιο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους νέους και τις οικογένειες με παιδιά.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, ο στόχος για την ανάπτυξη έχει αυξηθεί στο 2,4%, σε σχέση με το 2,2% που εκτιμάται για φέτος. Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση,η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7%,ενώ φέτος η εκτίμηση ήταν στο 1,9% και πέρσι στο 2,1%.
Η δημόσια κατανάλωση θα είναι κάτω από το 1%, συγκεκριμένα στο επίπεδο του 0,7%, συγκριτικά με την πρόβλεψη του τρέχοντος έτους που είναι στο 1,4% μετά από μια σημαντική πτώση -4.1% πέρυσι. Οι επενδύσεις προβλέπεται να σημειώσουν εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 10.2%, κυρίως λόγω της ταχύτητας υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για φέτος οι επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν σε ποσοστό περίπου σταθερό γύρω στο 5.7%, ενώ πέρυσι είχαν σημειώσει αύξηση μόλις κατά ποσοστό ύψους 4.5%. Οι εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών υπολογίζεται ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά ποσοστό της τάξης του 4.5% (από μόλις το +2.2%) ενώ οι εισαγωγές θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο κατά +4.6%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο επίπεδο του 2.2%.
Το δημόσιο χρέος χάνεται σταδιακά όσο πλησιάζει το επίπεδο του 140% σε σχέση με τον ΑΕΠ.
Η απασχόληση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στην τάξη του 0,.4%(από +0,.7%) , μπροστά από μία υποχώρηση στην ανεργία έως το 7,.4 % έναντι μίας πρόβλεψης για ~7..8 % αυτή τη χρονιά.
Αξιολόγηση δεδομένων απο ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο πιθανός σχετικός δείκτης ανεργίας στην χώρα μας μπορεί να διαμορφωθεί κοντά σε ~8..6 % ως προς τα έτη εκείνα.
Η συντήρηση των υψηλών οικονομικών προτύπων μάλλον οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων πόρων κι έτσι περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή μπορεί πραγματικά να συμβάλει στη συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων που επιτρέπουν πρόσθετα μέτρα στήριξης κοινωνικά αδύνατων ομάδων έως το έτος εκείνο (2026).
Μέτρα Στήριξης στον Νέο Προϋπολογισμό
Ο προγραμματισμένος νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις ύψους €1,.7 δισεκατομμυρίων όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Οι κύριοι άξονες φορολογικών μεταρρυθμίσεων επικεντρώνονται στα εξής: στήριξη πολύτεκνων οικογενειών,» «», καθώς και θεσπισμένα κίνητρα τόσο για στρατηγικούς κλάδους όσον αφορά τις επενδύσεις όσο κι ελαφρύνσεις προς τους νεότερους μισθωτούς ή δημοσίους υπαλλήλους “.
Nέα Φορολογία & Παρεμβάσεις
Ιδιαίτερη σημασία έχει πως νομοσχέδιο σχετικά µε αλλαγές στη φορολογία ακινήτων έχουν ήδη σχεδιαστεί ώστε σύντομα ν’ κατατεθούν στις αρμόδιες επιτροπές , προσφέροντας νέα κίνητρα μεταρρύθμισης . Aυτό περιλαμβάνει μειώσεις στις απαιτήσεις ζωής καθώς παράταση συμφορών μέσω ενός διαδικαστικού ηλεκτρονικού μηχανισμού απαιτούμενες προς αντιμετώπιση στεγαστικών ζητημάτων κρατώντας υπό λογική πρόγραμμα δυναμικότητας – ΚΡΔ / ΥΠΑΝ. Όλα αυτά τα μέτρα θ’ ενεργοποιηθούν αρχής γενομένης απο τη χρήση φορολόγησης του οικονομικού αυτού έτους (2026)..
Mάλιστα εργαζόμενοι αλλά συνταξιούχοι θ’ ωφεληθούν άμεσα μέσω μηνιαίων καθαρών απολαβών τους μέχρι Ιανουαρίου ’26 ενώ άλλες επιχειρήσεις ή αγρότες θ’ αναμένουν περισσότερο χρόνο μέχρι τον Μάρτιο ’27 όπου λογικά πρέπει ν’ ολοκληρώσουν δηλώσεις λοιπού χρόνου . Σύμφωνα πάντα προσπάθειας μου φαίνεται περίεργος αριθμός ~4000000 πολιτών ίσως δηλαδή δεν έχουν κανένα φόρου εισοδήματος σήμερα!