04/02/2026

«Σκάνδαλο με την ΕΛΣΤΑΤ: Χάθηκαν 334.235 άνεργοι από τα ραντάρ της ΔΥΠΑ!»

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), εξακολουθεί να μην τους καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό της ανεργίας. Η εικόνα που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια με τους ανέργους που εντοπίζει η ΕΛΣΤΑΤ να είναι λιγότεροι σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με τους ανέργους

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν είδε 334.235 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ!

Η Ανεργία στην Ελλάδα: Μια Ψευδής Πραγματικότητα

Πολλοί άνεργοι που είναι καταχωρημένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) παραμένουν εκτός των στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να εμφανίζεται τεχνητά χαμηλό.

Τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι οι άνεργοι που αναγνωρίζει η ΕΛΣΤΑΤ φτάνουν μόλις το 50% σε σύγκριση με εκείνους που έχουν εγγραφεί στη ΔΥΠΑ,και αυτό συνεχίζει να ισχύει ακόμα και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας για τον Σεπτέμβριο του 2025 ήταν στο 8,2%, σε σχέση με το 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2024 και παρέμεινε αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει τους ανέργους στους 385.804, σημειώνοντας μια πτώση κατά 70.449 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους και μικρή πτώση κατά 384 από τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

ΔΥΠΑ: Η Διαφορά στα Ρίσκα

Μέσα στον ίδιο μήνα, η ΔΥΠΑ δημοσίευσε ότι οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ανέρχονται στις 720.039 περιπτώσεις! Αυτή η διαφορά των 334.235 ανέργων δείχνει ότι υπάρχουν πολλά άτομα καταγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ που δεν εντοπίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι προκύπτει ότι μόλις το 53,5% όσων δηλώνονται ως άνεργοι στη ΔΥΠΑ λαμβάνονται υπόψη από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ενώ ένα σημαντικό ποσοστό – συγκεκριμένα το 46,4% – αγνοείται πλήρως.

Προβλήματα Μαύρης Εργασίας;

The ELSTAT argues that discrepancies between registered unemployment and the figures obtained through its own survey are longstanding issues and suggests that hidden employment plays a significant role; many individuals may be working clandestinely while still declaring themselves unemployed to retain benefits from DYPAs.

Eπιπλέον αναφέρει πως οι λίστες της ΔΥΠΑ δεν επικαιροποιούνται τακτικά κι έτσι μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσωπα που έχουν ήδη βρει δουλειά. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βασίζονται σε δειγματοληπτική έρευνα ενώ αυτά της ΔΥΠΑ προέρχονται από πραγματικές εγγραφές ανέργων στον οργανισμό.

Pοή Έρευνας

Κατά τη διαδικασία συλλογής δεδομένων σύμφωνα με τη μέθοδο της ΕΛΣTAT:

  • Aσχολούμενοι θεωρούνται όσοι ηλικίας μεταξύ15-89 ετών δεν εργάζονταν την εβδομάδα αναφοράς αλλά είχαν υπαρκτή εργασία προσκολλημένη στην οποία απουσίαζαν προσωρινά για λιγότερους από τρεις μήνες ή εφόσον διατηρούσαν εισόδημα απ’ αυτήν!
  • Eξαιρούνται περιπτώσεις όπως αναρρωτικές ή γονικές άδειες όπου οι εργαζόμενοι κατατάσσονται ως ενεργοί επαγγελματίες.
  • Aκόμα οι εποχιακοί εργαζόμενοι θεωρούνται ενεργοί μόνο όταν σχετίζονται με τις δραστηριότητες της επιχείρησης τους παρόλο που είναι κλειστή λόγω εποχής (π.χ., επισκευές).

Bάσει ορισμών για «ανέργους», σύμφωνα μ’ αυτόν την ELSAT χαρακτηρίζεται όποιος ηλικίας μεταξύ15 -74 ετών δεν έχει χαρακτηριστεί ως απασχολούμενος τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αλλά είναι διαθέσιμοι για εργασία ή ανέφεραν μία προσφορά εργασίας ίσως εντός των επόμενων τριών μηνών.»