12/10/2025

«Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Γεωργία Αθανασάκη αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τις πληρωμές»

Αναρμόδια να απαντήσει στις ερωτήσεις που της τέθηκαν καθώς, όπως είπε, δεν ήταν στις δικές της ευθύνες οι διευθύνσεις ελέγχου και πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Γεωργία Αθανασάκη, πρώην αντιπρόεδρος και διευθύντρια του οργανισμού την περίοδο από 17/12/2022 μέχρι τις 23/1/2024. «Εκπλήσσομαι δυσάρεστα για όλα

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Γεωργία Αθανασάκη: Δεν γνώριζα, δεν ήταν στην αρμοδιότητα μου οι πληρωμές και οι

Κατάθεση Γεωργίας Αθανασάκη στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Γεωργία Αθανασάκη, πρώην αντιπρόεδρος και διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 17 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 23 Ιανουαρίου 2024, δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδια να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τους τομείς ελέγχου και πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της εξέτασης που διεξάγεται από την Επιτροπή. «Αναστατώνομαι δυσάρεστα με όσα ακούγονται για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠE, καθώς λυπάμαι γιατί οι περισσότεροι υπάλληλοι του οργανισμού είναι άξιοι και έντιμοι», τόνισε.

Η μάρτυρας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν υπήρξαν περιπτώσεις χρηματισμού ή άλλες παράνομες ενέργειες στον οργανισμό, σημειώνοντας ότι πληροφορήθηκε για την κατάσταση μόνο μέσω των ΜΜE. Στην ερώτηση σχετικά με τη διαφθορά στο σύστημα των αγροτικών αιτήσεων, ανέφερε ότι ανάμεσα στις 650.000 υποβολές πιθανόν να υπάρχουν και κάποιες περιορισμένες παραβάσεις.

Ο κ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ έθεσε το ερώτημα αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχε μεγαλύτερη ενημέρωση για τα ζητήματα του οργανισμού και η κυρία Αθανασάκη συμφώνησε. Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει σε άλλη ερώτηση σχετικά με γνώση της ύπαρξης παράνομων ΑΦΜ που παρέμειναν στα χέρια της κυρίας Τυχεροπούλου: «Όχι, δεν είχα πληροφορίες επ’ αυτού καθώς ο κ. Σημανδράκος ήταν συγκεντρωτικός» είπε.

Συνέχισε αναφέροντας ότι οι επικοινωνίες εντός του οργανισμού είχαν σοβαρές ελλείψεις: «Δεν μου έρχονταν οι σχετικές πληροφορίες». Έμαθε κάποιες λεπτομέρειες μόνο μέσω άλλου αντιπροέδρου όταν είχε ήδη αποφασίσει να παραιτηθεί.

Τέλος, η Γεωργία Αθανασάκη επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους στον ΟΠЕΚEΠE και δήλωσε πως αυτό έχει γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όταν ανέλαβε καθήκοντα ως αντιπρόεδρος, η μόνη οδηγία που έλαβε από τον τότε υπουργό Γιώργο Γεωργαντά ήταν η μεταφορά όλων των συστημάτων στον ψηφιακό χώρο Gov.