Σκέρτσος: “Επιβεβλημένη” η Συνεργασία! Έκκληση για Συναίνεση στην Πολιτική Σκηνή
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θέτει με συνέντευξή του στη Realnews ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Στον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟ – ΠΗΓΗ: Realnews «Θεωρώ επιβεβλημένη την επίτευξη συναίνεσης, ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης. Μπορούμε από τώρα να συμφωνήσουμε όχι μόνο στις αναθεωρητέες διατάξεις αλλά και στο
Το κείμενο υπογραμμίζει την ανάγκη για αναθεώρηση του Συντάγματος, επικαλούμενο την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν υπήρχαν κατά τη σύνταξή του. Εστιάζει σε συγκεκριμένα ζητήματα:
* Δημοσιονομική σταθερότητα: Επισημαίνει την ανάγκη για συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής σταθερότητας, ώστε να αποτρέπονται υπερβολικά ελλείμματα και να διασφαλίζεται το μέλλον της χώρας.
* Ευθύνη πολιτικών προσώπων: Προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών, ώστε να διασφαλιστεί η λογοδοσία και να εξαλειφθεί η αίσθηση ακαταδίωκτου.
* Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Υποστηρίζει τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης τόσο των υπαλλήλων όσο και των δομών του Δημοσίου,ώστε να μην είναι θέμα πολιτικής σκοπιμότητας.
* Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης: Προτείνει την ενεργότερη συμμετοχή των δικαστών στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της.
Το κείμενο απευθύνει κάλεσμα για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων,ειδικά αυτών που στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει την αναθεώρηση. Εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία όχι μόνο στις διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν, αλλά και στο περιεχόμενό τους, ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης για ενδεχόμενες αυθαίρετες διατυπώσεις από την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
νεις πολιτικά μετεξεταστέος. Η Ελλάδα έχει χάσει πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν. Ας μην το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Τι απαντάτε στις αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου; Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου και στην προσφορά του στη χώρα, ειδικά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, θα περίμενα περισσότερο θάρρος και μνήμη στην κριτική του.Γνωρίζουμε όλοι ότι υπήρξε θιασώτης του πυρήνα του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, το οποίο αποτελεί και μία από τις αιτίες της ρήξης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Επομένως προέχει ο αναστοχασμός για να μπορεί να ακουστεί και η κριτική. Μου προκαλεί,επίσης,εντύπωση ότι η αυστηρή και σε αρκετές περιπτώσεις δίκαιη κριτική του για λάθη και κυβερνητικές αστοχίες αφήνει ταυτόχρονα στο απυρόβλητο τις λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται κάθε μεταρρύθμιση και επιτίθενται στο πολίτευμα. Είναι οι ίδιες μάλιστα δυνάμεις που τον πολέμησαν λυσσαλέα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.Μιλά, τέλος, για αδυναμία συνεννόησης στη χώρα μας και έλλειψη σχεδίου για το παρόν και το μέλλον, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι αυτό το σχέδιο υπάρχει και εφαρμόζεται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό με βάση ανεξάρτητες εκθέσεις.Αναφέρομαι στην περίφημη έκθεση του νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη που περιλαμβάνει 525 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με ορίζοντα το 2030, εκ των οποίων περισσότερες από οκτώ στις δέκα είτε έχουν εφαρμοστεί είτε είναι υπό υλοποίηση. Ή ότι οι αναγκαίες συναινέσεις μπορεί να είναι δυσεύρετες στο πολιτικό πεδίο, όμως γίνονται ήδη πράξη στο κοινωνικό πεδίο. Οπως η πρόσφατη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων για την επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη σύγκλισή μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Προσωπικά, λοιπόν, από τους «Νέστορες» της πολιτικής μας ζωής αναμένω περισσότερη αντικειμενικότητα και καθαρό λόγο. Αυτοδυναμία ή συνεργασίες; Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι θεωρώ πως οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αναγκαίες για την πολιτική σταθερότητα. Κυβερνήσεις ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος, όπως έχει αποδείξει μέχρι τώρα η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει πετύχει μια αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης και έχει ενσωματώσει στελέχη και ψηφοφόρους από άλλους πολιτι
Αυτή είναι μια ομιλία ή απάντηση σε συνέντευξη που καλύπτει διάφορα θέματα που αφορούν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ας αναλύσουμε τα κύρια σημεία και πώς συνδέονται μεταξύ τους:
Θετικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται:
* Καταπολέμηση διαφθοράς και άναρχης δόμησης: Αναφέρεται ως μια ιστορική εκκρεμότητα που επιτέλους αντιμετωπίζεται.
* Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης: Γίνεται λόγος για προσπάθειες σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην απονομή δικαιοσύνης.
* Φορολογική μεταρρύθμιση: Επικεντρώνεται σε ελαφρύνσεις για οικογένειες και νέους, με αναμενόμενη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
* Αύξηση κατώτατου μισθού: Αναφέρεται σημαντική αύξηση.
* Στήριξη συνταξιούχων και ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών: Παρουσιάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως ψηφιακό φροντιστήριο, προληπτικές εξετάσεις, προσωπικός γιατρός και βοηθός για ΑμεΑ.
Αντιμετώπιση της ακρίβειας και του στεγαστικού προβλήματος:
* Ακρίβεια: Αναγνωρίζεται η εξωγενής φύση του πληθωρισμού, ωστόσο τονίζεται η παρέμβαση στις δομικές ανισορροπίες της αγοράς μέσω ελέγχων, προστίμων και μιας νέας Αρχής προστασίας του καταναλωτή.
* Στέγαση: Παρουσιάζεται ένα πολυδιάστατο σχέδιο με διάφορα προγράμματα (π.χ.”Σπίτι μου”), επανένταξη κλειστών ακινήτων, κοινωνική αντιπαροχή και επιδότηση ενοικίου (συμπεριλαμβανομένων ειδικών προβλέψεων για δημοσίους υπαλλήλους).
Απάντηση στην κριτική για την εξωτερική πολιτική:
* Επισημαίνεται ότι η ισχύς μιας χώρας έχει πολλές διαστάσεις και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση των τελευταίων δεκαετιών.
Συνοπτικά:
Η ομιλία παρουσιάζει μια εικόνα προόδου και επιτευγμάτων σε διάφορους τομείς, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει τις προκλήσεις (ακρίβεια, στέγαση) και περιγράφει πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Η απάντηση στην κριτική για την εξωτερική πολιτική είναι έμμεση, εστιάζοντας στη συνολική ισχυροποίηση της χώρας.
Ευχαριστώ για την παροχή του κειμένου. Κατανοώ ότι δυσκολεύεστε να αποδεχθείτε ένα επιχείρημα, αλλά θα χρειαστώ να μου πείτε ποιο επιχείρημα σας δυσκολεύει να αποδεχθείτε, ώστε να μπορέσω να σας βοηθήσω καλύτερα.
Από το κείμενο που παραθέσατε, μπορώ να διακρίνω τα εξής κύρια επιχειρήματα:
* Η ανάγκη για διάλογο με την Τουρκία: Το κείμενο υποστηρίζει ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.
* Διάλογος από θέση ισχύος: Το κείμενο επισημαίνει ότι ο διάλογος δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση, αλλά πρέπει να διεξάγεται από θέση ισχύος, διασφαλίζοντας την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
* Ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας: Το κείμενο υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας, των ενόπλων δυνάμεων και των συμμαχιών της Ελλάδας, προκειμένου να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά και να προασπίσει τα συμφέροντά της.
* Προσήλωση στο διεθνές δίκαιο: Το κείμενο τονίζει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απαιτούν αμοιβαίο σεβασμό και προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Παρακαλώ, διευκρινίστε ποιο ή ποια από αυτά τα επιχειρήματα σας δυσκολεύουν να αποδεχθείτε και γιατί. Έτσι θα μπορέσω να σας βοηθήσω να κατανοήσετε καλύτερα την επιχειρηματολογία και να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη.
