13/10/2025

«Σοκ στη Γαλλία: Κλυδωνισμοί στις Τράπεζες μετά την Παραίτηση Λεκορνί!»

Η ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνί προκάλεσε τη πτώση των μετοχών των εκτεθειμένων στο γαλλικό χρέος γαλλικών τραπεζών στο χρηματιστήριο. Οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών υποχώρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης κατά το άνοιγμα: BNP Paribas (-4,35%), Société Générale (-5,91%) και Crédit Agricole (-4,35%) Στις 11.10 τοπική ώρα, ο

Γαλλία: Στο κόκκινο οι γαλλικές τράπεζες μετά την παραίτηση Λεκορνί

Η Παραίτηση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας και οι Επιπτώσεις στις Τράπεζες

Η ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, παραιτείται προκάλεσε σημαντική πτώση στις μετοχές των γαλλικών τραπεζών, οι οποίες είχαν εκτεθεί στο γαλλικό χρέος. Κατά την έναρξη των συναλλαγών,οι μετοχές μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σημείωσαν πτώση: η BNP Paribas κατέγραψε πτώση 4,35%,η Société Générale 5,91% και η Crédit Agricole επίσης 4,35%. Έως τις 11:10 τοπική ώρα, ο δείκτης CAC 40 είχε υποχωρήσει κατά 1,49%, μετά από μια αρχική πτώση της τάξης του 2% αμέσως μετά την είδηση της παραίτησης.

Ο Alexandre Baradez, αναλυτής στην IG France δήλωσε ότι η πτώση αυτή αποδίδεται αποκλειστικά «100% σε αυτή την πολιτική απόφαση». Οι τράπεζες αντέδρασαν αρνητικά στην ξαφνική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στη Γαλλία που ανέβηκαν από το 3,51% στο 3,61% λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης.

«Οι τράπεζες στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω των κρατικών χρεών που κατέχουν. Η αύξηση στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων αναγκάζει τους επενδυτές να ξανασκεφτούν τους κινδύνους», εξήγησε ο Baradez. Ο Antoine Andreani από την XTB France προειδοποίησε ότι εάν τα επιτόκια ξεπεράσουν το όριο του 3,60%, το γαλλικό χρέος θα μπορούσε να υποστεί σοβαρές πιέσεις με τις αγορές να γίνονται πιο νευρικές.

Το spread μεταξύ των γερμανικών και γαλλικών επιτοκίων δανεισμού έφτασε τις 89 μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λεκορνί—το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο—και αυξήθηκε από τις προηγούμενες 81 μονάδες βάσης. «Η παραίτηση εντείνει τη σύγχυση στην πολιτική σκηνή. Οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανές αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές»,ανέφερε ο Antoine Andreani.

ΠΗΓΗ:AΠΕ