30/07/2026

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα: Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε «Κόκκινο Κωδικό»

Σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) έχουν τεθεί, για την πλήρη επιχειρησιακή ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές που σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, κατόπιν της πρόβλεψης αυτής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα: Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε «Κόκκινο Κωδικό»

Με ιδιαίτερη ανησυχία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, έχει θέσει σε κατάσταση «Κόκκινου Κωδικού» (Red Code) περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, όπου σήμερα προβλέπεται εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών (κατηγορία κινδύνου 4). Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την πλήρη επιχειρησιακή ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, σε «Red Code» έχουν τεθεί οι ακόλουθες περιοχές:

  • Η Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων).
  • Η Περιφέρεια Κρήτης.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την άμεση κινητοποίηση και ανάπτυξη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων. Στόχος είναι η διασφάλιση της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών και τη διαχείριση των συνεπειών τους.

Παράλληλα, οι δήμοι και οι περιφέρειες των πληττόμενων περιοχών έχουν κληθεί να συγκαλέσουν εκτάκτως τα αρμόδια Τοπικά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. και Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.). Σκοπός των συναντήσεων είναι ο ενδελεχής έλεγχος της ετοιμότητας και ο συντονισμός των δράσεων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών αυξημένου κινδύνου. Η ενημέρωση αυτή διασφαλίζει ότι όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό πυρκαγιάς.

«Η πρόληψη και η υπεύθυνη στάση όλων των πολιτών αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα περιορισμού του κινδύνου», τονίζει το υπουργείο. Ειδικότερα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια στην ύπαιθρο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή καύσης ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού, τη χρήση μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες (όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), τη χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, καθώς και την απόρριψη αναμμένων τσιγάρων. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η καύση αγρών απαγορεύεται αυστηρά.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν καπνό ή πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας τους αριθμούς 199 ή 112. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.