29/10/2025

«Στο Πλημμελειοδικείο η Δίκη του πρώην Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά: Σκάνδαλα και Αποκαλύψεις»

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για υπεξαγωγή εγγράφου, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος από κοινού, δικάζονται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς και η πρώην διευθύντρια Άμεσων Ενισχύσεων και Τεχνικών Έργων, Αθανασία Ρέππα. Η δίκη των δύο πρώην στελεχών του Οργανισμού ξεκίνησε με πρώτη μάρτυρα που ανέβηκε στο βήμα, την υπάλληλο του

Δίκη για επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές 9 έως 15 μήνες φυλάκιση στους επτά κατηγορούμενους

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς και η πρώην διευθύντρια Άμεσων Ενισχύσεων και Τεχνικών Έργων, Αθανασία Ρέππα, δικάζονται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με σοβαρές κατηγορίες, όπως υπεξαγωγή εγγράφου, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος από κοινού.

Η διαδικασία της δίκης άρχισε με την κατάθεση της Παρασκευής Τυχεροπούλου, υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μάρτυρας παρουσίασε σοβαρές παρατυπίες που εντόπισε σε ελέγχους που πραγματοποίησε το 2020 σχετικά με τη διανομή του Εθνικού Αποθέματος.

Αναφερόμενη στις εντολές που έλαβε από τον τότε πρόεδρο Γρηγόρη Βάρρα για να ελέγξει περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για το Εθνικό Απόθεμα, δήλωσε: «Ο τότε πρόεδρος Γρηγόρης Βάρρας μου ανέθεσε πρόσθετους ελέγχους για το Εθνικό Απόθεμα 2019-2020, καθώς υπήρχαν υποψίες καταχρηστικών δηλώσεων σε βοσκοτόπια». Η κ. Τυχεροπούλου τόνισε ότι τα ευρήματα δεν διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη όπως είχε ζητήσει ο κ. Βάρρας, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον οργανισμό.

«Ξεκίνησα να ελέγχω ΑΦΜ στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. Διαπίστωσα ότι για 99 ΑΦΜ υπήρχαν σοβαρές παρατυπίες»,κατέθεσε η μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας ότι οι εκτάσεις δεν ανήκαν στους δικαιούχους των επιδοτήσεων. «Άλλος τις δήλωνε μια χρονιά και άλλος την επόμενη. Ήταν σαφώς τεχνητή δημιουργία δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον προσδιόρισε ότι συνέταξε πορισματική έκθεση την οποία παρέδωσε στην κ. Αδαμοπούλου για να φτάσει στον κ. Βάρρα σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Μετά την αποχώρηση του κ. Βάρρα από τη διοίκηση τον Νοέμβριο του 2020, η ίδια ενημέρωθηκε μέσω email από τον γενικό διευθυντή να παραδώσει τους φακέλους των ελέγχων στους κυρίους Μελά και Ρέππα: «Στις 17 Νοεμβρίου παρέδωσα τα στοιχεία στο γραφείο του κ. Μελά όταν ήρθε εκείνη τη στιγμή η κ. Ρέππα». Υπογράμμισε πως ακολούθως της αφαιρέθηκε το δικαίωμα εισαγωγής στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα κι είδε τα έντυπα που είχε καταχωρίσει να πολλαπλασιάζονται χωρίς εξηγήσεις.

«Τι εννοείτε όταν λέτε ότι πολλαπλασιάζονταν;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της αίθουσας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.
Η μάρτυρας απάντησε πως είδε έλεγχο που αρχικά είχε καταχωρίσει να εμφανίζεται πολλές φορές υπογεγραμμένος με διαφορετικά συμπεράσματα: «Τα αρνητικά έντυπα είχαν μπροστά τους έναν κωδικό -1», σημείωσε αναφέροντας πως αυτά δεν λαμβάνονταν υπόψη ενώ όλοι οι έλεγχοι μεταφέρθηκαν για επανέλεγχο.

Η Παρασκευή Τυχεροπούλου επισήμανε αρχικά πως δεν αισθανόταν απειλή αλλά στην πορεία δέχτηκε προειδοποιήσεις συγκεκριμένου προσώπου μεταξύ των παραγωγών που είχε εξετάσει κι αναφέρθηκε σε δημόσιες συζητήσεις που έγιναν γνωστές πρόσφατα.
Στον αντίκτυπο των δύο κατηγορουμένων είπε ότι δε βίωσε πιέσεις συγκεκριμένα από αυτούς αλλά χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα ως απαξιωτική: «Διαδίδεται πως είμαι “τρελή” κι έχω προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό». Υπέδειξε επίσης φόβο εντός του οργανισμού καθώς πολλοί συνεργάτες αποφεύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία επί θεμάτων ευθύνης.

Στην αρχική της κατάθεση εξηγώντας λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες πληρωμών τόνισε πως κάθε χρόνο ο Οργανισμός λαμβάνει περίπου 650 χιλιάδες αιτήσεις επιδοτήσεων αγροτών εκ των οποίων εγκρίνονται γύρω στις 550 χιλιάδες συνολικά ενώ οι χρηματοδοτήσεις αγγίζουν σχεδόν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ακρόαση συνεχίζεται…