«ΑΑΔΕ: Στρατηγική Αντεπίθεσης για την Ανάκτηση Κλεμμένων Επιδοτήσεων – Οι Κινήσεις της Ειδικής Ομάδας»
Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ανάκτησης των «κλεμμένων» επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι υπαίτιοι ενδέχεται να καταλήξουν να έχουν χρέη προς το Δημόσιο αντίστοιχα των επιδοτήσεων, καθώς το ζεστό χρήμα που ενθυλάκωσαν έχει κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό σε ακίνητα, θηριώδη τζιπάκια, πισίνες και άλλες παρεμφερείς επενδύσεις. Η ειδική ομάδα

Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει την πρόκληση της αποκατάστασης των «χαμένων» επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάκτησης των επιδοτήσεων που έχουν παραληφθεί παράνομα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, οι υπεύθυνοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με χρέη προς το Δημόσιο που θα ισούνται με τις επιδοτήσεις που έλαβαν, καθώς τα χρήματα αυτά έχουν επενδυθεί σε ακίνητα, πολυτελή οχήματα και άλλες παρόμοιες δαπάνες.
Μια ειδική ομάδα θα συσταθεί άμεσα για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Στην αρχική φάση, η ομάδα αυτή θα εστιάσει στον εντοπισμό των «αγροτών» που έχουν λάβει παράνομες επιδοτήσεις. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει μια εκτενή διαδικασία για την αποκατάσταση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που έχει καταρτιστεί, θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές διασταυρώσεις δεδομένων για όλους τους αγρότες από το 2016 και μετά, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους που έλαβαν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις.Θα συγκριθούν οι δηλωμένες εκτάσεις γης με τα στοιχεία ιδιοκτησίας (φορολογικές δηλώσεις Ε9) και τα μισθωτήρια συμβόλαια (θα αποκλειστούν όσα δεν έχουν καμία αξία). Επιπλέον, για τις επιδοτήσεις σχετικές με ζώα θα γίνει έλεγχος στα τιμολόγια αγοραπωλησίας και σύγκριση αυτών με το δηλωμένο ζωικό κεφάλαιο.
Η διαδικασία πιστοποίησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών θα γίνει σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), περιλαμβάνοντας τη δυνατότητα δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Οι παράνομες ενισχύσεις θα αναζητηθούν στους αγρότες στους οποίους ανήκουν οι ενισχύσεις αυτές και όχι στους διάφορους διαμεσολαβητές – όπως συνέβαινε στην περίπτωση των βοσκοτόπων – οι οποίοι παρείχαν διευκολύνσεις έναντι αμοιβής.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι μακρά και απαιτεί χρόνο λόγω του μεγέθους της «διόρθωσης» ύψους 415 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και λόγω της χρονοβόρας φύσης των διασταυρώσεων αλλά κυρίως εξαιτίας της πολυπλοκότητας των παρατυπιών μέσω αλλεπάλληλων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.
Τα 415 εκατ.ευρώ αποτελούν αντικείμενο οριζόντιων διορθώσεων σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινοτικές αρχές δεν γνωρίζουν πόσα ΑΦΜ (αγρότες) έχουν λάβει παράνομες επιδοτήσεις ούτε ποιοι είναι αυτοί συγκεκριμένα. Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν εντόπισαν κενά στις διαδικασίες χορήγησης ενισχύσεων συνολικά ύψους 415 εκατ.,καλύπτοντας την περίοδο από το 2016 έως το 2023.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη σχετικά με την προσφυγή που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση κατά αυτής της απόφασης· ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει ουσιαστικά τις υπόλοιπες προσπάθειες ανάκτησης των παράνομων χρηματοδοτήσεων.
Σίγουρα πάντως είναι σαφές ότι η Κομισιόν σκοπεύει να παρακρατήσει τα 415 εκατ. ευρώ από τις πληρωμές του 2026 βάσει κανονισμού ο οποίος προβλέπει τρεις δόσεις (2026, 2027, 2028), εφόσον υπάρξει συμφωνία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για να μην πλήξουν όλοι οι αγρότες – νόμιμοι ή μη – αυτά τα ποσά είτε πρόκειται για τα συνολικά ή ετήσια ποσά πρέπει πρώτα να καλυφθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι τη στιγμή όπου ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκτησης όσον αφορά τις παράνομες επιχορηγήσεις.
Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός του 2026
Aπό αυτό το μεγάλο σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠE μπορεί επίσης να επηρεαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός του έτους 2026 καθώς επίσης και οι φοροελαφρύνσεις που προγραμματίζονται κυρίως στην άμεση φορολογία.
Ωστόσο αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος αλλαγής στο σχέδιο ελάφρυνσης εκτός αν παρουσιαστούν άλλοι απροσδόκητοι παράγοντες είτε εξωτερικοί είτε εσωτερικοί.