Στουρνάρας: Όχι σε Μείωση Επιτοκίων τον Δεκέμβριο – Οι Επιπτώσεις για την Οικονομία
Αντίθετος με μία μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ της ΕΚΤ, μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ΜΝΙ ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε λοιπόν σε σημείο ισορροπίας. Επομένως, γιατί να μειώσουμε τα επιτόκια;
Διαφωνία για τις Μειώσεις Επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Γιάννη Στουρνάρα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την αντίθεση του σχετικά με μια πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πριν το τέλος του έτους.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Βρισκόμαστε λοιπόν σε σημείο ισορροπίας. Επομένως, γιατί να μειώσουμε τα επιτόκια; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Αν συνεχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός, τότε θα το σκεφτούμε». Έκανε σαφές ότι αν και υπάρχουν ενδείξεις για πτώση του πληθωρισμού και των ρυθμών ανάπτυξης, η ομάδα δεν βιάζεται να καταλήξει σε συμπέρασμα για μειώσεις επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση τους (σ.σ. Δεκέμβριος).
Η στρατηγική που ακολουθεί η ΕΚΤ βασίζεται σε διαρκή αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων και λειτουργεί ως ένας μηχανισμός διαχείρισης κινδύνου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γεμάτης αβεβαιότητα. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για προληπτική μείωση των επιτοκίων χωρίς σαφή λόγο: «Αν μία μείωση των επιτοκίων δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση, τότε γιατί να την κάνω;».
Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ θα πρέπει να υιοθετήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως οι δημοσιονομικές πολιτικές αναμένονται εξαιρετικά επεκτατικές λόγω της ανάγκης αύξησης των αμυντικών δαπανών στις χώρες μέλη της ΕΕ κοντά στο 5% του ΑΕΠ καθώς και σημαντικών επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση: «Ποιος ο λόγος να στραφούμε σε διευκολυντική νομισματική πολιτική τη στιγμή που αναμένουμε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι τουλάχιστον επεκτατική;» πρόσθεσε.
Κατέληξε εκτιμώντας τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση στον πληθωρισμό τονίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές δανεισμού παρά την ύπαρξη υψηλού πληθωρισμού: «Αν ο πληθωρισμός [στις ΗΠΑ] συνεχίζει ν’ αυξάνει, μπορεί αυτό να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές εισαγόμενων προϊόντων» σημείωσε επίσης.
