14/06/2026

«Στρατιωτικοί καταγγέλλουν: Αντισυνταγματικό το νέο νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Σε τροχιά σύγκρουσης με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται οι στρατιωτικοί ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου των Ενόπλων Δυνάμεων, που έρχεται προς ψήφιση αύριο, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου στη Βουλή. Σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και πολιορκία των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας προχωρά αύριο η ΠΟΜΕΝΣ, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

«Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις» λένε οι στρατιωτικοί

Σύγκρουση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξαιτίας του νομοσχεδίου των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε πορεία ρήξης με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται οι στρατιωτικοί ενόψει της αυριανής ψήφισης του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη Βουλή. Η ΠΟΜΕΝΣ προγραμματίζει συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και θα στήσει «πολιορκία» στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) βρίσκεται σε διένεξη με τον υπουργό Νίκο Δένδια λόγω της αδιάλλακτης στάσης που επιδεικνύει αναφορικά με το σχέδιο νόμου.Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε γνωστό ξενοδοχείο στην Αθήνα, συμμετείχαν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

«Ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον που απαιτεί την άμεση εφαρμογή αυτού του νέου μοντέλου των Ενόπλων Δυνάμεων; Γιατί πρέπει να επιβληθεί από αύριο χωρίς μια ήπια μετάβαση;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλιβιζάτος. Αντι responding to the argument that military personnel wouldn’t lose their current rank,he stated: «Δεν θα χάσουν τον βαθμό τους… φυσικά αυτό θα ήταν ακόμα πιο ακραίο αν αφαιρούσαμε τα γαλόνια τους.» Όπως ανέφερε, οι υπαξιωματικοί που επέλεξαν την στρατιωτική καριέρα νωρίς στη ζωή τους είχαν συγκεκριμένες προσδοκίες εξέλιξης.

Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία ο κος Αλιβιζάτος θεωρεί ότι η προσφυγή της ΠΟΜΕΝΣ στο ΣτΕ έχει πολλές πιθανότητες να κριθεί θετική για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. «Η πιο εμφανής παρανομία σχετίζεται με τη μεταφορά εξουσιών στην κυβέρνηση χωρίς σαφείς κατευθυντήριες γραμμές,» σημείωσε σχετικά ερωτηθείς από δημοσιογράφους αναφορικά με διάταξη όπου ο υπουργός μπορεί να καθορίζει αριθμούς αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Ο κος Δένδιας βοηθά ώστε εμείς οι δικηγόροι να έχουμε δουλειά,» δήλωσε χλευαστικά ο Δημήτρης Βερβεσός, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΟΜΕΝΣ διαθέτει ισχυρά νομικά επιχειρήματα και καταλήγοντας: «Δηλώνουμε έτοιμοι και περιμένουμε.» Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ Ηλίας Κολλύρης σημείωσε πως «οι στρατιωτικοί είμαστε τυχεροί καθώς έχουμε γύρω μας ένα ισχυρό συνταγματικό και νομικό πλαίσιο.» Προχώρησε λέγοντας: «Ζητάμε επίσημα έστω προσωρινή απόσυρση αυτού του βαθμολογίου ώστε να μας ακούσει η ηγεσία.»

Δένδιας: Ύπαρξη ή μη ύπαρξη Ελλάδας

“Δεν μιλάμε απλά για οικονομικά συμφέροντα αλλά για την ίδια την ύπαρξή μας,” είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συζητήσεων στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

“Όταν οι όροι διεθνούς δικαίου δεν λειτουργούν όπως πρέπει, πώς μπορεί η χώρα μας να μην κάνει ότι καλύτερο μπορεί ώστε οι Ένοπλες δυνάμεις μας να φτάσουν στο επίπεδο που απαιτούν οι ανάγκες;”

Ayρίως όταν υπάρχει σύγχυση σχετικά με τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα επανεξετάζεται αν υπάρχει ανάγκη αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων.

Aπό αύριο λοιπόν αρχίζει μια πανελλαδική κινητοποίηση από πλευράς ΠΟΜΕΝΣ μεταξύ 18:00-20:00 έξω από τις Περιφέρειες ανά τη χώρα ενώ χιλιάδες μέλη θα συγκεντρωθούν στις γραφεία της Νέας Δημοκρατίας νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Με αφορμή μία αποκαλυπτική δήλωση περί “καλής τύχης” στους στρατιώτες που θα κινηθούν νομικά κατά αυτού του νομοθετικού πλαισίoυ κύκλοι ενστόλων αντέτειναν πως “‘Καλή τύχη’ στους βουλευτές στις επόμενες εκλογές αν ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο.”