Συγκινητική Εκδήλωση Μνήμης: Ο Νίκος Χαρδαλιάς Τονίζει το Καθήκον Να Μη Ξεχνάμε τα Θύματα του Ολοκαυτώματος
Η Λόλα Χασσίδ Άντζελ κι η Νάκη Μπέγα, επιζήσασες από τα στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν και των Άουσβιτς-Μπίρκεναου και Μπέργκεν-Μπέλσεν, αντίστοιχα, άναψαν ένα κερί στην αρχή της εκδήλωσης της Περιφέρειας Αττικής και της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τιμώντας όσους έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η 27η Ιανουαρίου
Εκδήλωση Μνήμης για το Ολοκαύτωμα στην Αθήνα
Η Λόλα Χασσίδ Άντζελ και η Νάκη Μπέγα, επιζήσασες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου και του Μπέργκεν-Μπέλσεν, αντίστοιχα, άναψαν ένα κερί στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα της Αθήνας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η εκδήλωση τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα (Ημέρα Απελευθέρωσης του Άουσβιτς) και επίσης ως ημέρα μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες.
«Το Ολοκαύτωμα παραμένει μια ανοιχτή πληγή στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας, μια μνήμη που μας βαραίνει και ταυτόχρονα μας δεσμεύει», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, μέσω μαγνητοφωνημένου μηνύματος που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «υπενθύμιση ευθύνης» προσδιορίζοντας ότι «η αξία της μνήμης αποκτά νόημα μόνο όταν γίνεται στάση ζωής, όταν μετατρέπεται σε επαγρύπνηση». Επιπλέον τόνισε πως «το Ολοκαύτωμα δεν ανέκυψε από στρατόπεδα θανάτου αλλά ξεκίνησε με λόγια γεμάτα μίσος, με αποκλεισμό και τη σιωπή πλήθους». Υπογράμμισε ότι οι Έλληνες Εβραίοι που χάθηκαν ήταν πολίτες αυτής της χώρας με σημαντική δράση σε κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς. Η εξόντωσή τους συνιστά ιστορικό τραύμα που αφορά όλους μας. Το «ποτέ ξανά» δεν είναι απλώς μια ευχή αλλά συνιστά υποχρέωση», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρέσβης του Ισραήλ στη χώρα μας Νόαμ Κατζ καθώς επίσης οι Μίνος Μωυσής και Βενιαμίν Μπατί αντιπρόεδρος της ΙΣΚΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
