«Νομοσχέδιο για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Ανατροπές και Δημόσια Διαβούλευση έως 28 Ιανουαρίου»
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται έως τις 28 Ιανουαρίου το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την Ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». Στο εν λόγω νομοσχέδιο ενσωματώνεται η ιστορική Εθνική Κοινωνική Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της, αυτό περιλαμβάνει
Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας
Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου,βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,που φέρει τον τίτλο «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την Ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».Αυτή η πρωτοβουλία ενσωματώνει τη σημαντική ιστορική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εθνικών κοινωνικών εταίρων, λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 16 άρθρα και τα σχόλια που θα υποβληθούν πριν από την προθεσμία θα είναι καθοριστικά για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου.
Βασικοί Άξονες του Νομοσχεδίου
1) Διευκόλυνση στην επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ)
- Η διαδικασία επέκτασης μιας ΣΣΕ γίνεται πιο προσιτή με τη μείωση του απαιτούμενου ποσοστού κάλυψης.
- Αυτή τη στιγμή: Η επέκταση μιας ΣΣΕ επιτρέπεται μόνο αν δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν πάνω από 50% των εργαζομένων στον κλάδο ή επάγγελμα. Με τη νέα συμφωνία, αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 40%.
- Θα υπάρξει μια νέα δυνατότητα ώστε η επέκταση να μην εξαρτάται από το ποσοστό κάλυψης όταν οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι είναι συνυπογράφοντες.
- Η Γενική Συνομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ελλάδας (ΓΣΕΕ) θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη σύναψη ή στη συνυπογραφή κλαδικών ΣΣΕ αν προσκληθεί από μέλος της.
- Προσδιορισμός πεδίων εφαρμογής με αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία όπως οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.).
- Mείωση των απαραίτητων εγγράφων για εγγραφή στα απολύτως αναγκαία.
- Eπαναπροσδιορισμός έννομων συνεπειών μη εγγραφής – δεν θα αναστελλονται τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συνδικαλιστική δράση.
2) Πλήρης προστασία μετά τη λήξη των ΣΣΕ
- Aκολούθως παραμένουν όλοι οι όροι μίας ΣΣΕ σε ισχύ ακόμα και μετά την παρέλευση της λήξης τους:
-Παράταση ισχύος μέχρι τρεις μήνες.
-Μετά το τρίμηνο συνεχίζουν να ισχύουν όλοι οι όροι μέχρι να συναφθεί νέα συλλογική ή ατομική σύμβαση εργασίας.
-Καταργούνται παλαιές διατάξεις σχετικά με περιορισμούς στην εφαρμογή όρων μνημονίων.-Eπιστροφή στο καθεστώς πλήρους ισχύος όλων των προηγούμενων όρων.
-Κάλυψη νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων κατά την διάρκεια αυτής της παράτασης.
3) Επιτάχυνση διαδικασιών επίλυσης διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών
-
Ο νέος μηχανισμός περιλαμβάνει:
– Την ίδρυση τριμελούς επιτροπής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), η οποία θα εξετάζει αιτήματα μονομερούς προσφυγής.
– Έλεγχο σύμφωνα με τις νόμιμες προϋποθέσεις.
– Μέλη αποτελούμενα από Καθηγητές Νομικής Κατεύθυνσης καθώς και αφυπηρετήσαντες δικαστές.
– Κατάργηση δευτέρου βαθμού διαιτησίας στον ΟΜΕΔ για γρηγορότερη επίλυση διαφορών ενώ παραμένει η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατά διαιτητικών αποφάσεων.
«Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή οδηγεί σε περισσότερες και ευκολότερα επεκτάσιμες συλλογικές συμβάσεις,μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι θα δουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας» δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως.«Οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη σταθερότητα κι έτσι ολόκληρη η αγορά εργασίας θ’ αποκτήσει σαφέστερους κανόνες» πρόσθεσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια σχετίζεται άμεσα με τη δημοκρατική λειτουργία μας ως κράτος.»
