28/06/2025

«Συναγερμός: Ακραίος Κίνδυνος Πυρκαγιάς στην Αττική και 9 ακόμη περιοχές αύριο Κυριακή»

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο σε Αττική, Κρήτη, Κύθηρα, Εύβοια, Λακωνία και περιοχές του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Επιπλέον πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή σε Αττική και άλλες 9 περιοχές






Προειδοποίηση για Κίνδυνο Πυρκαγιάς

Επικίνδυνη Κατάσταση Πυρκαγιάς – Συναγερμός (Κατηγορία 5)

Αύριο αναμένεται να επικρατήσει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (Κατηγορία 5) σε περιοχές όπως η Αττική, η Κρήτη, τα Κύθηρα, η Εύβοια, η Λακωνία και τμήματα του Βορείου Αιγαίου.Αυτή η πρόβλεψη προέρχεται από τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος (Κατηγορία 4) καθώς και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (Κατηγορία 3) θα ισχύσουν για άλλες περιοχές της νησιωτικής χώρας και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Περιοχές με Ακραίο Κίνδυνο Πυρκαγιάς:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοια – εκτός νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας)

Pεριοχές με Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς:

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Δυτική Ελλάδα (ΠΕ Αχαΐας και Ηλείας)
  • Stereá Elláda: Περιφέρειες Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοια συμπεριλαμβανομένη της νήσου Σκύρου
  • Anatoliki Makedonia kai Thraki: Περιφέρειες Θάσου, Ροδόπης και Έβρου συμπεριλαμβανομένη της νήσου Σαμοθράκης
  • Boreio Aigaio: Περιφέρεια Λήμνου
  • Nótio Aigaio

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καθώς επίσης τις περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών ώστε να είναι σε ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών πυρκαγιών.

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αποφεύγοντας ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν το κάψιμο ξερών χόρτων ή υπολειμμάτων καθαρισμού καθώς επίσης τη χρήση μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα ή συσκευές συγκόλλησης.

Υπογραμμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε καύση αγρών.

Σε περίπτωση ανίχνευσης πυ火τιάς οι πολίτες καλούνται να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αυτοπροστασία από τους κινδύνους των δασικών πυρκαιών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.