«Συναγερμός στη Βουλή: Ο νέος «κόφτης» χτυπά και στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» – Ραγδαίες εξελίξεις την τελευταία στιγμή!»
Λιγότερο από μία ώρα, αντί για μιάμιση όπως συνήθως, κράτησε η σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού», μετά την εφαρμογή, και σε αυτή τη διαδικασία, της νέας διάταξης του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει το αυτόματο κλείσιμο του μικροφώνου, μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου αγόρευσης. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της
Σύντομη Συζήτηση Στο Πλαίσιο Της Ώρας Του Πρωθυπουργού
Η σημερινή συζήτηση για την επίκαιρη ερώτηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, αντί της μιάμισης που ήταν ο κανόνας μέχρι τώρα. Αυτή η αλλαγή προκλήθηκε από την εφαρμογή μιας νέας διάταξης του κανονισμού της Βουλής, η οποία υποχρεώνει το αυτόματο κλείσιμο του μικροφώνου μετά την παρέλευση του καθορισμένου χρόνου ομιλίας. Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι η συζήτησή για την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,Νίκου Ανδρουλάκη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα της ακρίβειας ολοκληρώθηκε σε 55 λεπτά,ενώ στο παρελθόν αυτές οι διαδικασίες διαρκούσαν περίπου μιάμιση ώρα.
Η νέα διάταξη περιλαμβάνει εκτός από τον «χρονο-κόφτη», και αυξημένες αγορεύσεις για τους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης είχε στη διάθεσή του 13 λεπτά για να παρουσιάσει την ερώτησή του και ο πρωθυπουργός 25 λεπτά για να δώσει απαντήσεις. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επιπλέον 7 λεπτά για τη δευτερολογία και ο κ.Μητσοτάκης άλλα 13 λεπτά για τις αντεπιθέσεις.
Κατά τη διάρκεια της αρχικής τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Κακλαμάνη «για τη θέσπιση περιορισμών στον χρόνο των τοποθετήσεων όλων των συμμετεχόντων». Υπογράμμισε πως αυτό στέλνει ένα θετικό μήνυμα αυτοπειθαρχίας στους πολιτικούς αρχηγούς.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης υπέστη περιορισμό χρόνου κατά δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες — η πρώτη συνέβη την Παρασκευή κι αυτή είναι σήμερα. Ο κόφτης ενεργοποιήθηκε όταν αναφέρθηκε στα νέα μέτρα λέγοντας ότι «παράγουν απογοήτευση και απελπισία» καθώς επίσης ζήτησε να ενημερωθεί πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί και εισπραχθεί έως τώρα.
Αμέσως μετά αυτή τη δήλωση ήρθε η διακοπή λόγω χρόνου όμως σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κκ Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης ολοκληρώνουν τις παρεμβάσεις τους εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων.
