«ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε Επείγουσα Τροπολογία για τα Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο στη Βουλή – Οι Σημαντικές Λεπτομέρειες»
Τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο κατέθεσε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Αναλυτικά, με την τροπολογία: Προβλέπεται ο επανυπολογισμός όλων των δανείων σε φράγκο Ελβετίας που χορηγήθηκαν από το 2005 και μετά, με την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου και με επιτόκιο το μέσο επιτόκιο της κατηγορίας (στεγαστικό, καταναλωτικό
Κατάθεση Τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε τροπολογία στη Βουλή σχετικά με το θέμα των δανείων που έχουν εκδοθεί σε ελβετικά φράγκα.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία περιλαμβάνει:
- Επανυπολογισμό όλων των δανείων σε ελβετικά φράγκα που χορηγήθηκαν από το 2005 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία της εκταμίευσης του δανείου.Το επιτόκιο θα καθορίζεται βάσει του μέσου επιτοκίου της αντίστοιχης κατηγορίας (π.χ., στεγαστικά ή καταναλωτικά) όπως δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
- Ο υπολογισμός με βάση τα νέα δεδομένα θα γίνεται με σταθερή ισοτιμία και μέσο επιτόκιο επί του νέου υπολοίπου του δανείου, αφού αφαιρεθούν οι πληρωμές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της σύμβασης.
- Η δυνατότητα στους δανειολήπτες να προσφύγουν νομικά και να διεκδικήσουν αποζημίωση αν η συνολική αξία των ποσών που έχουν καταβληθεί υπερβαίνει το νέο υπόλοιπο του δανείου τους.
- Aυτή η ρύθμιση αφορά όλες τις ενεργές συμβάσεις (είτε εξυπηρετούμενες είτε μη εξυπηρετούμενες) που είναι ή ήταν σε ελβετικό φράγκο και μετατράπηκαν σε ευρώ, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται εντός τραπεζικού συστήματος ή έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
- Επιπλέον, οι διατάξεις αυτές δεν θίγουν το δικαίωμα όσων έχουν ανενεργές συμβάσεις να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μέσω νομικών διαδικασιών.
Σημειώνεται ότι χθες το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τη δική του πρόταση μέσω ξεχωριστής τροπολογίας. Αυτή προτείνει μέτρα προστασίας για τους οφειλέτες ελβετικού φράγκου, αναβάθμιση της διαδικασίας εξωδικαστικής διαχείρισης καθώς και ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων έναντι εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και αυξημένη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές.
