«ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ μετατρέπουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις σε πολιτικό λάφυρο»
«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Αντί ο πρωθυπουργός να απολογηθεί για το σκάνδαλο των γαλάζιων ακρίδων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα 2,5 εκατ. ευρώ του “Φραπέ”, την Jaguar και όλα τα άλλα, επιχαίρει σήμερα για επιτυχίες στο πεδίο της εξάρθρωσης του κυκλώματος. Επιτέλους, λίγη ντροπή. Ας διαβάσει τις καταθέσεις των μαρτύρων στην
«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να αναγνωρίζει την ανάγκη για απολογισμό σχετικά με το σκάνδαλο των γαλάζιων ακρίδων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα 2,5 εκατ. ευρώ του “Φραπέ”, τη Jaguar και άλλες υποθέσεις. Αντίθετα, σήμερα εκφράζει ικανοποίηση για τις δήθεν επιτυχίες στην καταπολέμηση του κυκλώματος αυτών των παρατυπιών. Είναι καιρός να νιώσουν λίγη ντροπή οι υπεύθυνοι. Ας ανατρέξει στις καταθέσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή ώστε να αντιληφθεί μπροστά σε ποιες αθλιότητες στέκεται ο ελληνικός λαός», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας την πρόσφατη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για την αναρχία που έχει δημιουργηθεί, αλλά προτίμησε να δημοσιεύσει ένα ακόμα μήνυμα αυτοθαυμασμού την Κυριακή του Αγίου Δημητρίου καλώντας σε “υπομονή”.Υποστηρίζει έναν “πατριωτισμό της ευθύνης”, τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τα κοπάδια τους να αφανίζονται λόγω της ευλογιάς χωρίς καμία υποστήριξη ή αποζημίωση κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ οι αγρότες περιμένουν ακόμη τις ενισχύσεις που έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας του “γαλάζιου” σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η ΝΔ έχει μετατρέψει τις κοινοτικές επιδοτήσεις σε μέσο ωφελιμισμού για ημετέρους, αφήνοντας τον αγροτικό τομέα σε κατάσταση κατάρρευσης. Η συνεχής απαίτηση για υπομονή από ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τον κόπο τους δεν είναι δείγμα ευθύνης αλλά αντίθετα δείχνει έλλειψη ανθρωπιάς και επαγγελματισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαιτεί άμεση πλήρη αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν λόγω της ευλογιάς με κάλυψη των απωλειών παραγωγής, καθώς επίσης χρηματοδότηση ζωοτροφών και λειτουργικών εξόδων καθώς και προκαταβολές στους παραγωγούς. Η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών πρέπει επίσης να γίνει άμεση προτεραιότητα μαζί με διαφάνεια στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ κι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις καθυστερημένες πληρωμές.
Ωστόσο είναι πολύ θρασύτητα εκ μέρους του πρωθυπουργού να μιλάει περί ενεργειακής αυτονομίας όταν η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο κι όταν η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στα επίπεδα ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας υπό την εποχή της κυβερνητικής διακυβέρνησης.
Όσον αφορά τις εξορύξεις ως μέσο ενεργειακής ανεξαρτησίας; Αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτές συμβάλλουν προς αυτήν κατεύθυνση αντί πχ η πράσινη μετάβαση όπως υποστήριζε στο παρελθόν—ας εξηγήσει γιατί παραμένουμε αδρανείς στα θέματα αδειοδοτήσεων ερευνών υδρογονανθράκων εδώ και έξι χρόνια!
Την ίδια στιγμή μας θυμίζει ότι θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων απαιτούν έναν αποτελεσματικότερο στρατηγικό σχεδιασμό διεθνώς κάτι που λείπει από την κυβέρνησή σας. Αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν ούτε πρέπει να υπόκεινται στις διαθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων μεγάλων εταιρειών.
Mια ισχυρή βάση προστασίας των συμφερόντων πρέπει πάντα να είναι η εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων κανόνων δικαίου—και όχι πόρους εταιρειών οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή ν’ αλλάξουν στρατόπεδο ανάλογα με τα οικονομικά τους συμφέροντα ή τη δύναμή τους.
Kαι όσο αφορά το ΕΣΥ; Ο κ. Μητσοτάκης μιλά περί “ενίσχυσης”, όμως η πολιτική σας έχει οδηγήσει σε ελλείψεις προσωπικού ενώ τμήματα έχουν κλείσει αφήνοντας ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα! Αυτό συνιστά διάλυση ενός συστήματος δημόσιας υγείας αντί ενίσχυσης! Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις με αξιοπρεπείς απολαβές κι ουσιαστική στήριξη στον τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Kai επειδή λαμβάνετε ως κυβέρνηση περηφάνια σχετικά με τα ρεκόρ στην οικονομία—παρουσιάζεται άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ: σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 66,8% των Ελλήνων δηλώνει φτωχό—μια τρομακτική πραγματικότητα ίσως πιο επικίνδυνη απ’ οποιοδήποτε άλλο στοιχείο μπορεί κανείς ν’ αναφέρει!
Οι πολίτες πλέον έχουν κουραστεί από ψευδείς υποσχέσεις κι επικοινωνιακά τεχνάσματα καθώς επίσης από γαλάζια σκάνδαλα & διαφθορά! Ζητούν συγκεκριμένες λύσεις τώρα – λύσεις μόνο μέσω πολιτικής αλλαγής μπορούν πραγματοποιηθεί μέσα σε μια Προοδευτική Ελλάδα όπου έννοιες όπως δημόσιο συμφέρον κρίνονται πρώτης σημασίας.»
