14/10/2025

Θάνατος Βασίλη Κουρτάκη – Η ιστορία της εμβληματικής ρετσίνας στον χώρο της οινοποιείας.

vasilis kourtakis-741x486

Η “ψυχή” ενός από τα εμβληματικότερα ελληνικά brand στον χώρο της οινοποιείας, ο Βασίλης Κουρτάκης, της Ρετσίνας Κουρτάκη, άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Σεπτεμβίου την τελευταία του πνοή.

“Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του Ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Πρόεδρος του επί δωδεκαετία και Επίτιμος Πρόεδρός του”, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του:

Από σήμερα τα ξημερώματα έφυγε από κοντά μας ο Βασίλης Κουρτάκης, κορυφαία και πολυσχιδής προσωπικότητα του Ελληνικού Κρασιού.

Τη δεκαετία του ’60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε το δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, γυρνώντας από τη Γαλλία με σπουδές Οινολογίας και αναλαμβάνοντας την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που εξελίχθηκε σήμερα ως “Ελληνικά Κελλάρια Οίνων” στη μεγαλύτερη οινοποιία της χώρας μας.

Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του Ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Πρόεδρος του επί δωδεκαετία και Επίτιμος Πρόεδρός του.

Κυρίαρχος της οινικής νομοθεσίας, πρωταγωνίστησε στη θεσμική θωράκιση του Ελληνικού κρασιού και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής μας πραγματικότητας. Εξόπλισε το Σύνδεσμο με οργανωτικές δομές κατά τομείς που έφεραν σπουδαία αποτελέσματα και ανέδειξαν νέα στελέχη.

Σε συνεχή επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό οινικό γίγνεσθαι, απολάμβανε μεγάλη εκτίμηση από τους πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού κρασιού.

Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Επιχειρήσεων του Κρασιού (C.E.E.V), οργάνωσης με 7.000 οινοποιεία από 23 χώρες και με μεγάλο κύρος και ως εκ τούτου βασικό συνομιλητή των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Διετέλεσε Πρόεδρος της C.E.E.V. επί οκταετία και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρός της.

Συμμετείχε στο ιδρυτικό Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ.

Ο Βασίλης Κουρτάκης αφιέρωσε στο Ελληνικό Κρασί απεριόριστο χρόνο εργασίας, επικοινωνίας με ανθρώπους του χώρου, και συνεχή ταξίδια στο εσωτερικό και στην Ευρώπη.

Ο ΣΕΟ με μεσίστιες τις σημαίες, αποχαιρετά τον “Πρόεδρό” του και επίλεκτο μέλος του παγκόσμιου κρασιού.

Εκφράζει δε, τα θερμότερα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

“Πιάσε μια ρετσίνα”
Η ρετσίνα, με ρίζες στην αρχαιότητα -όταν η προσθήκη ρητίνης (ρετσινιού) αποσκοπούσε στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού, και όχι μόνο στην προσθήκη αρώματος- έγινε ταυτόσημη του ονόματος Κουρτάκη.

Η φράση “πιάσε μια ρετσίνα” του διαφημιστικού σποτ τη δεκαετία του ’70, έγινε συνώνυμο της διασκέδασης.


Σε συνέντευξή του ο Βασίλης Κουρτάκης είχε πει για την ιστορία της Ρετσίνας Κουρτάκη:

“Ο γραφικός παππούς Κουρτάκης ήταν ο πρώτος Οινολόγος στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο τότε ήταν στην πλατεία Κάνιγγος, η οποία ήταν γεμάτη από μουριές. Έτσι λοιπόν το Πανεπιστήμιο ονομαζόταν το “Πανεπιστήμιο της Μουριάς”. Ο παππούς Κουρτάκης ονομάστηκε γρήγορα “Ο γιατρός των κρασιών”. Για αυτόν τον λόγο έφθαναν από πολλά μέρη της Ελλάδας δείγματα για ανάλυση (περίπου 10.000 δείγματα κάθε χρόνο). Ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε την επιχείρησή του το 1895.

Αργότερα, ευκατάστατος πλέον Αθηναίος έστειλε το γιο του Δημήτρη στη Γαλλία στο Κολλέγιο Νορμανδίας κι αμέσως μετά στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν. Η δεύτερη λοιπόν γενιά, ο Δημήτρης Κουρτάκης, προώθησε κι άλλο την επιχείρηση κι έτσι έφθασε η ώρα της τρίτης γενιάς, του Βασίλη Κουρτάκη, εμού δηλαδή, ο οποίος έγινα Πρόεδρος των Οινοποιών στην Ελλάδα για 12 χρόνια και Πρόεδρος των Ευρωπαίων Οινοποιών στις Βρυξέλλες για 8 χρόνια.

Κατά τη διαδρομή του χρόνου το “Κουρτάκης” έγινε συνώνυμο της Ρετσίνας χάρη και σε κάποιες καταπληκτικές διαφημίσεις γι’ αυτό. Όμως όλος ο κόσμος πλέον είχε ταυτίσει τη λέξη “Κουρτάκη” με τη Ρετσίνα, και παρότι η Εταιρεία Κουρτάκη είχε ήδη ανοίξει τα φτερά της κι έκανε σημαντικές εξαγωγές – Νο1 στην Ελλάδα – όπως επίσης έβγαλε μια μεγάλη γκάμα κρασιών απ’ όλη την χώρα, αυτό ήταν κάπως άγνωστο”.

Σημειώνεται ότι το κύριο οινοποιείο της εταιρείας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου στεγάζονται το εμφιαλωτήριο, τα γραφεία και η εμπορευματική διακίνηση.

Μέχρι το 1963 η μονάδα αποτελείτο από ένα οινοποιείο που απλά συγκέντρωσε τα σταφύλια της γύρω περιοχής των Μεσογείων, ακολουθούσε το πάτημα και η οινοποίηση. Διέθετε το φρέσκο κρασί στις ταβέρνες της Αττικής, οι οποίες την εποχή εκείνη διατηρούσαν τα δικά τους βαρέλια. Μετά το 1963, όταν η εταιρεία σταμάτησε τις πωλήσεις χύμα οίνου και άρχισε την εμφιάλωση των προϊόντων της, τότε ουσιαστικά στήθηκε το πρώτο εμφιαλωτήριό της, στο Μαρκόπουλο.

Σήμερα, το οινοποιείο αυτό καλύπτει μια επιφάνεια 28 στρεμμάτων (2,8 εκτάρια), έχει χωρητικότητα αποθήκευσης κρασιού περίπου 16 εκατομμύρια λίτρα, 6.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, 4 γραμμές εμφιάλωσης, 1200 τ.μ. χώρους γραφείων και μεγάλους ανοιχτούς χώρους που εξυπηρετούν τις ανάγκες αποθήκευσης των πρώτων υλών, ειδών συσκευασίας, και ετοίμων προϊόντων.

Το οινοποιείο στο Μαρκόπουλο απασχολεί σήμερα, 135 άτομα.