04/07/2025

Θεοδωρικάκος: Δράσεις και Στρατηγικές για τον Εθνικό Μετασχηματισμό της Οικονομίας

«Η Ελλάδα του 2030 πρέπει να είναι μια ισχυρή πατρίδα που παράγει και εξάγει πολύ περισσότερα. Μια οικονομία εξωστρεφής, παραγωγική, δυναμική και ανταγωνιστική, που δίνει περισσότερες ευκαιρίες προόδου στους νέους ανθρώπους και μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους Έλληνες», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος , μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη στα

Θεοδωρικάκος: Υλοποιούμε με πράξεις το εθνικό σχέδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας –

Η Ελλάδα του 2030: Μια Νέα Οικονομική Προοπτική

«Η Ελλάδα του 2030 πρέπει να είναι μια ισχυρή πατρίδα που παράγει και εξάγει πολύ περισσότερα. Μια οικονομία εξωστρεφής, παραγωγική, δυναμική και ανταγωνιστική, που δίνει περισσότερες ευκαιρίες προόδου στους νέους ανθρώπους και μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους Έλληνες», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου. Η συγκυρία αυτή χαρακτηρίστηκε «πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο Υπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να διαμορφώσει τη δική της στρατηγική με νέα οπτική για την ασφάλεια και τη βιώσιμη προοπτική της». Επισήμανε ότι η στήριξη στις εγχώριες δυνάμεις είναι επιτακτική. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες, η απάντηση πρέπει να είναι η ενίσχυση της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, όπως η πτώση της ανεργίας στο 7,9% και η αύξηση των εξαγωγών στα 50 δισ. ευρώ καθώς επίσης και οι σημαντικές βελτιώσεις στη βιομηχανία,υπογράμμισε ωστόσο ότι «το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παραμένει στα επίπεδα που ήταν όταν η χώρα εισήλθε στην Ευρωζώνη». Προειδοποίησε πως «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα», χαρακτηρίζοντας τον αναγκαίο μετασχηματισμό ως «κατεπείγουσα ανάγκη» χωρίς περιθώρια καθυστέρησης.

«Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική υπηρετεί ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα εργαλείο εθνικής σημασίας που κατευθύνει πόρους στην πραγματική οικονομία ενώ ενσωματώνει τις μεγάλες στρατηγικές προτεραιότητες: την ενίσχυση της βιομηχανίας καθώς επίσης τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Η ανάπτυξη επικεντρώνεται στην περιφέρεια – ειδικότερα στους παραμεθόριους νομούς.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο έχουν εκπληρωθεί πλήρως με τα τρία πρώτα καθεστώτα ύψους 150 εκατ. ευρώ ανά καθεστώς ήδη διαθέσιμα προς υποβολή αιτήσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

“Τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογηθούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη λήξη των αιτήσεων”, πρόσθεσε ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί νέο καθεστώς για εξωστρέφεια και τεχνολογικές εξελίξεις που αφορά όλη την επιχειρηματικότητα.

“Το Υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους στον τομέα τουρισμού”, επισήμανε ο Υπουργός προσθέτοντας πως “δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται αυτή η μονοδιάστατη στήριξη”.Ενώ υπογράμμισε τη σημασία στήριξης στον τομέα αυτό ώστε να εξελιχθεί ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά χωρίς όμως αυτό να γίνει αποκλειστικός πυλώνας ανάπτυξης.

Σχετικά με το τεχνολογικό πάρκο ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε το έργο ως “εμβληματικό” δηλώνοντας ότι αν δεν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους χρόνους που έχει θέσει το Ταμείο Ανάκαμψης τότε “το Υπουργείο θα διασφαλίσει χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους”.

“Την Παρασκευή ξεκινά συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Βουλής σχετικά με την Εθνική Πολιτική Ποιότητας”, ανέφερε προσδιορίζοντας αυτήν ως μια σημαντική νομοθεσία για την ποιότητα προϊόντων κι υπηρεσιών μας ώστε αυτές να αποτελέσουν στρατηγικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία.” Το “Made in Greece” πρέπει πλέον ν’ αποκτήσει αξία ποιότητας”, συμπλήρωσε τέλος καλώντας τους επιχειρηματίες σε συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση.