29/10/2025

«Θεωρήματα 4/2025: Η Οικολογία Στις Σύγχρονες Εικαστικές Τέχνες – Μια Βαθιά Ματιά Στις Βοτανολογίες»

Η έκθεση Θεωρήματα 4/2025 της Εταιρείας Ελλήνων Κριτικών Τέχνης – AICA Ελλάς, με τίτλο «Βοτανολογίες: Ζητήματα οικολογίας στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές», εγκαινιάζεται σήμερα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (κτήριο Α, Γερμανικού και Μυλλέρου). Πρόκειται για την τέταρτη έκδοση του θεσμού, ο οποίος προτάθηκε το 2017 από τον τότε Πρόεδρο της AICA Ελλάς Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, με






Βοτανολογίες: Ζητήματα οικολογίας στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές

Έκθεση Θεωρήματα 4/2025 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Η νέα έκθεση της Εταιρείας Ελλήνων Κριτικών Τέχνης – AICA Ελλάς, με τίτλο «Βοτανολογίες: Ζητήματα οικολογίας στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές», ανοίγει τις πύλες της σήμερα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (κτήριο Α, Γερμανικού και Μυλλέρου). Είναι η τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση αυτού του θεσμού που εγκαινιάστηκε το 2017 από τον τότε Πρόεδρο της AICA Ελλάς, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη. Ο σχεδιασμός είναι να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια υπό τη μορφή ομαδικής έκθεσης, όπου τα μέλη καλούνται να προτείνουν έως τρεις καλλιτέχνες/ιδες με βάση ένα κοινό θέμα.

Η πρώτη διοργάνωση είχε τίτλο «Αξιωματικά και Παραγωγικά Συστήματα» και πραγματοποιήθηκε το 2018 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η δεύτερη έκθεση με θέμα «Περί ιστορίας» φιλοξενήθηκε επίσης από το ΕΜΣΤ το 2020. Η τρίτη παρουσίαση έγινε το 2023 στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσάνλης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με κεντρικό θέμα «ΣΩΜΑ. Ένα πεδίο ανταγωνισμού». Για την τρέχουσα έκθεση, είκοσι τέσσερις επιμελητές/τριες και θεωρητικοί τέχνης που ανήκουν στο Ελληνικό Τμήμα της AICA προτείνουν αντίστοιχο αριθμό καλλιτεχνών/ιδων των οποίων τα έργα εξερευνούν κρίσιμα οικολογικά ζητήματα μέσα από ποικιλία μέσων.

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια Ματίνα Χαραλάμπη στον κατάλογο της έκθεσης,“τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος ολοένα και περισσότερο για την κατάσταση ‘εκτάκτου ανάγκης’ στην οποία βρίσκεται το φυσικό περιβάλλον.” Αυτή η γεωλογική περίοδος που ονομάζεται Ανθρωπόκαινος χαρακτηρίζεται κυρίως από τη δραματική απώλεια βιοποικιλότητας καθώς και την επιτάχυνση των κλιματολογικών αλλαγών. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μια μεταβολή σκέψης προς μια πιο αναγνωρισμένη οικοκεντρική προσέγγιση,… επηρεάζοντας έτσι όχι μόνο τα θέματα που εξερευνούν οι καλλιτέχνες αλλά και τα υλικά των έργων τους. Πολύ συχνά παρατηρείται χρήση βιώσιμων ή ανακυκλώσιμων υλικών όπως βιοδιασπώμενες πλαστικές ύλες.

Οι προσεγγίσεις των καλλιτεχνών που εργάζονται μέσα σε αυτόν τον πλαίσιο μπορεί να περιλαμβάνουν ερευνητικά έργα, παροδικές εγκαταστάσεις ή συμμετοχικές δράσεις που απαιτούν την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

Προτεινόμενοι Καλλιτέχνες:

  • Διονυσία Γιακουμή – Αντωνία Παπατζανάκη
  • Σωζήτα Γκουντούνα – Κλειτία Κοκαλάρι
  • Γκέλυ Γρυντάκη – Γιάννης Σταματίου
  • Μαρία Δ. Καγιαδάκη – Electros (aka Babis Vekris)
  • Κατερίνα Καζολέα – Σταύρος Παναγιωτάκης
  • Άρτεμις Καρδουλάκη – Βιβή Τσιόγκα
  • Eύα Κέκου – Βιργινία Φιλιππούση
  • Eμμανουήλ Μαυρομμάτης – Μάρω Καραγκουνάκη
  • Eφή Μιχάλαρου – Ιφιγένεια Σδούκου
  • Kωνσταντίνος Μπάσιος – Αντιγόνη Καββαθά
  • Eλλη Παξινου – Catriona Gallagher
  • Mπία Παπαδοπούλου – Eλένη Eξάρχου
  • Nίκη Παπασπύρου – Nίκος Iavazzo & Ανδρέας Kαλλής
  • Kωνσταντίνος Πρώϊμος – Mαρία Παπανικολάου
  • Eειρήνη Σαββανής – Kωνσταtίνna Συλίκου



    Να σημειωθεί ότι η οργανωτική επιτροπή περιλαμβάνει μέλη όπως:
    Νίκη Παπασπύρου,
    Διονυσία Γιακουμή,
    Ματίνα Χαραλάμπη
    καθώς επίσης οι:
    Εμμανουήλ Μαυρομμάτης (Πρόεδρος),
    Έλλη Λεβεντάκη (Γενική Γραμματέας),
    Έφη Μιχάλαρου (Ταμία),
    Χάρις Κανελλοπούλου (Ειδικός Γραμματέας)
    & Άρτεμις Ποταμιάνου.

    Λεπτομέρειες Έκθεσης:

    Τοποθεσία: Πинаκοθήка Δήμου Αθηνών,
    Δευτέρα: κλειστά
    Λειτουργεί: Tρίτη-Σάββατο: 11:00-19:00,
    Κυριακή :10:00-16:00

    Εγκαίνια:< / strong >< br /> Παρασκευή ,24 Οktovρίου 2025 , ώρα 19 :00
    < br /> Διάρκεια έkθεσης :24 Oktovρίου–16 Νοεμβρίου 2025< / span >