Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ!
Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε εναπόθεση ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων στους κάδους αποκομιδής αστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ανατέθηκε σε προανακριτή του

Επείγουσα Έρευνα για Ραδιενεργά Απόβλητα στην Θεσσαλονίκη
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει παραγγείλει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε ραδιενεργά νοσοκομειακά απόβλητα που εναποτίθενται στους κάδους αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, οι οποίοι καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα διερευνηθούν πιθανές αξιόποινες πράξεις όπως η ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η έρευνα έχει ανατεθεί σε προανακριτή του Πρωτοδικείου και θα κληθούν να καταθέσουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας καθώς και εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και σωματεία εργαζομένων στους δήμους.Επιπλέον,θα ζητηθεί να προσκομιστούν ενημερωτικά σημειώματα από τα ζυγολόγια του ΧΥΤΑ.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», υπό τον τίτλο «Θάβουν ανεξέλεγκτα ραδιενεργά απόβλητα», επισημαίνει ότι νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα πετούν χωρίς κανέναν έλεγχο επικίνδυνα απόβλητα στους πράσινους κάδους της περιοχής Θεσσαλονίκης. Αυτά τα απόβλητα περιλαμβάνουν ακόμη και ραδιενεργά υλικά που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, τα ραδιενεργά νοσοκομειακά απόβλητα προέρχονται κυρίως από εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής καθώς επίσης ακτινοθεραπείας. Αντικείμενα όπως φιαλίδια, σύριγγες ή μολυσμένα είδη ασθενών θεωρούνται επίσης ως τέτοια. «Οι υπεύθυνοι αντί να περιορίσουν τη διαδικασία αυτή ή να αναθέσουν τη διαχείρισή τους σε εξειδικευμένες εταιρείες, συχνά επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της απλής διάθεσης στα απορρίματα των πόλεων για να αποφύγουν έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.