Θεσσαλονίκη: 63χρονος καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για θάνατο εργάτη σε παράνομη υλοτομία στην Αρέθουσα
Σε συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκε 63χρονος για την υπόθεση θανάτου εργάτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών παράνομης υλοτομίας τον Νοέμβριο του 2022, σε δασική έκταση στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε ένοχο τον 63χρονο χωρίς να
Σε συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκε 63χρονος για την υπόθεση θανάτου εργάτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών παράνομης υλοτομίας τον Νοέμβριο του 2022, σε δασική έκταση στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε ένοχο τον 63χρονο χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Το δικαστήριο τον καταδίκασε για παράνομη υλοτομία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος, κατόπιν επιτρεπτής μεταβολής της αρχικής κατηγορίας της κακουργηματικής θανατηφόρας έκθεσης.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο 63χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε συνολική κάθειρξη εννέα ετών, ωστόσο η εκτέλεση της ποινής του είχε ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η σορός του 51χρονου εργάτη, με καταγωγή από την Αλβανία, εντοπίστηκε ύστερα από πολυήμερες αναζητήσεις σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι έφερε θανατηφόρα τραύματα στο αριστερό πόδι από αλυσοπρίονο, ενώ διαπιστώθηκαν και μεταθανάτιες κακώσεις που προκλήθηκαν από άγρια ζώα.
Όπως προέκυψε από τη διαδικασία, ο 63χρονος είχε πάρει μαζί του τον εργάτη για εργασίες παράνομης υλοτομίας σε δασική έκταση 26 στρεμμάτων στον ορεινό όγκο της Αρέθουσας, στον δήμο Βόλβης. Κατά τη διάρκεια κοπής δέντρου, τραυμάτισε θανάσιμα από αμέλεια τον 51χρονο με αλυσοπρίονο, την ώρα που εκείνος στεκόταν δίπλα του. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος στη συνέχεια απευθύνθηκε για ιατρική βοήθεια σε Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Αρχικά, ο 63χρονος είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία με δόλο και είχε προφυλακιστεί. Στην πορεία της ανάκρισης, ωστόσο, η κατηγορία μετατράπηκε σε θανατηφόρα έκθεση, καθώς φέρεται να εγκατέλειψε το θύμα αβοήθητο στο σημείο χωρίς να ειδοποιήσει τις Αρχές, ενώ πέταξε και το κινητό του τηλέφωνο, προκειμένου να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του.
Απολογούμενος στο Εφετείο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε: «Ήταν η κακιά στιγμή… Δεν κατάλαβα γιατί το έκανα, μπήκε ο δαίμονας στο κεφάλι μου», επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί εγκατέλειψε τον εργάτη στο δάσος.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έγινε επίσης γνωστό ότι σε βάρος του εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες για παράνομη υλοτομία στην ίδια δασική περιοχή. Μάλιστα, είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για την ίδια πράξη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης.
