21/08/2025

«Θρίαμβος για τον Αμαζόνιο: Μείωση 65% στις πυρκαγιές του τροπικού δάσους τον Ιούλιο»

Στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που εκτείνεται στη Βραζιλία καταγράφτηκε μείωση κατά 65% της επιφάνειας με βλάστηση που καταστράφηκε εξαιτίας πυρκαγιών τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, η οποία είχε σημαδευτεί από ιστορική ξηρασία, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη το δίκτυο παρακολούθησης του ζητήματος

Βραζιλία: Μειώθηκε κατά 65% η επιφάνεια που κάηκε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου τον Ιούλιο

Σημαντική Μείωση Πυρκαγιών στον Αμαζόνιο

Στην τροπική περιοχή του Αμαζονίου, που εκτείνεται στη Βραζιλία, καταγράφηκε μείωση 65% στην έκταση της βλάστησης που υπέστη ζημιές από πυρκαγιές τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ο οποίος είχε επηρεαστεί από μια πρωτοφανή ξηρασία. Αυτά τα στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη από το δίκτυο παρακολούθησης MapBiomas.

Αυτή η εξέλιξη είναι ενθαρρυντική για την κεντροαριστερή κυβέρνηση του προεδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καθώς πλησιάζει η COP30, η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην πόλη Μπελέμ του Αμαζονίου. Δορυφορικά δεδομένα που συγκέντρωσε και ανέλυσε η πλατφόρμα MapBiomas — ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ μη κυβερνητικών οργανώσεων, πανεπιστημίων και τεχνολογικών εταιρειών — αποδεικνύουν ότι τον περασμένο μήνα κάηκαν 1.430.000 στρέμματα στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως.

«Μετά από δύο χρόνια ακραίας ξηρασίας στον Αμαζόνιο το 2023 και το 2024, όταν σημειώθηκαν πυρκαγιές-ρεκόρ σε αυτόν τον βιότοπο, η μείωση της καμένης έκτασης το 2025 μπορεί να αποδοθεί (…) κυρίως στην επιστροφή των βροχών και στη μεγαλύτερη διάρκεια υγρασίας», δήλωσε ο Φελίπε Μαρτενέξεν από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Αμαζόνιο (IPAM) σε ανακοίνωσή του.

Σε εθνικό επίπεδο στη Βραζιλία, οι πυρκαγιές επλήξαν συνολικά 7.480.000 στρέμματα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου — μια πτώση κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αυτή είναι η μικρότερη έκταση που έχει καεί αφότου άρχισαν να δημοσιεύονται δεδομένα από το MapBiomas το 2019.

Η σαβάνα Σεχάντου υπήρξε η πιο πληγείσα περιοχή λόγω των πυρκαγιών στη Βραζιλία αυτόν τον μήνα καθώς κάηκαν εκεί 5.710.000 στρέμματα. Ωστόσο, αυτή η καμένη επιφάνεια ήταν μειωμένη κατά 16% συγκριτικά με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.

Ο κύριος Μαρτενέξεν τόνισε επίσης ότι οι «περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές» της χρονιάς αυτής μπορεί να έχουν ενθαρρύνει τους αγρότες και τους κατοίκους να είναι πιο προσεκτικοί στις πρακτικές τους.

Pέρσι οι συνθήκες ξηρασίας είχαν ευνοήσει την εξάπλωση των πυρκαγιών — ωστόσο σχεδόν όλες οι εστίες ήταν ανθρωπογενείς παράγοντες σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές.
Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Ιουλίου φέτος κάηκαν συνολικά 24,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων στη Βραζιλία — αριθμός μειωμένος κατά 59% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο πριν δύο εβδομάδες η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα υπογράμμισε ότι αύξηση κατά 4% στην αποψίλωση των δασών μεταξύ Αυγούστου ’24 – Ιουλίου ’25 οφειλόταν κυρίως στις συνεχείς πυρκαγιές που μαίνονταν για μεγάλο μέρος της δεύτερης μισής χρονιάς πέρυσι.