01/07/2025

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο “έκτρωμα”

the pandemic hasn't end yet_20250701_184421_0000

Στην Ελλάδα των ήδη κακών εργασιακών δεδομένων κι εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν, που είναι η μία κατεξοχήν περίοδος εκμετάλλευσης και κακών συνθηκών εργασίας, το υπουργείο εργασίας επέλεξε σαν κερασάκι στην τούρτα, να φέρει ένα (αντί)εργασιακό νομοσχέδιο.

Όλες τις λεπτομέρειες του νέου αυτού “εργασιακού” νομοσχεδίου κατέθεσε στην δημοσιότητα η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως για λογαριασμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πλέον, με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι το νομοσχέδιο “έκτρωμα” αποτελεί μια βαθιά αντεργατική & υπερσυντηρητική παρέμβαση που υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενισχύει μονομερώς τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Πρώτον, η πρόβλεψη για εργασία έως και 13 ώρες την ημέρα στον ίδιο εργοδότη δεν είναι «ευελιξία» όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο. Αποτελεί στην ουσία, μια ωμή επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτή η εκτεταμένη εργασία γίνεται «επειδή το ζητούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», μια προσβολή στην κοινή λογική και στην πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια νομοθετική εκτροπή που παραβιάζει κάθε ευρωπαϊκό πρότυπο και μας επιστρέφει σε εποχές εργασιακού μεσαίωνα.

Το δεύτερο στοιχείο αυθαιρεσίας είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων. Κι αυτό σε ένα πλαίσιο όπου η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου είναι εκ φύσεως ετεροβαρής, οδηγεί σε πλήρη απορρύθμιση και σε απλήρωτες υπερωρίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πεισματικά αρνείται να ενισχύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα υπονομεύει συστηματικά, αφήνοντας τον εργαζόμενο έρμαιο στις ορέξεις των εργοδοτών. Είναι μια πολιτική επιλογή βαθιά ιδεολογική, βαθιά οπισθοδρομική και 100% υπέρ του εργοδότη.

Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, είναι πως ο εργοδότης έχει την δυνατότητα να ανακαλεί άδειες ή να τις δίνει στον χρόνο που επιλέγει εκείνος. Κανένας σεβασμός δηλαδή στις ανάγκες και στις έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν στην ζωή των εργαζομένων.

Είναι σαφές πως το νομοσχέδιο νεοδημοκρατικής εμπνεύσεως δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη της κοινωνίας και των εργαζομένων. Αντί να αυξήσει τους μισθούς και να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ενισχύει τη φτηνή και ευέλικτη εργασία, με μισθούς χαμηλούς και εργασιακή επισφάλεια. Η υποκρισία της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πολέμησε την υιοθέτηση της Οδηγίας, για επαρκείς κατώτατους μισθούς και τώρα προσποιείται τον υπερασπιστή των δικαιωμάτων είναι προκλητική.

Καταληκτικά, η παρουσίαση του νομοσχεδίου εν μέσω θέρους, με την κοινωνία να ασχολείται με κρίσιμα ζητήματα διαφθοράς όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και ζητήματα οικονομικής κρίσης (ο 1/2 δεν θα πάει διακοπές), αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει αντεργατικές ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό διάλογο και κοινωνική συναίνεση. Όλα αυτά ενώ η ΓΣΕΕ το έχει χαρακτηρίσει «νομοσχέδιο-δούρειο ίππο» υπέρ των εργοδοτών, που υπονομεύει την εργασιακή ασφάλεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.Σε αυτή τη σκοτεινή συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ στέκεται απέναντι στην πολιτική της ΝΔ που απαξιώνει την εργασία και τους εργαζόμενους. Η δίκαιη εργασία δεν είναι πλέον ένα σύνθημα, αλλά ζήτημα κοινωνικής επιβίωσης και προόδου. Όταν η ίδια η τράπεζα της Ελλάδας και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας καλεί σε βελτίωση των μισθολογικών δεδομένων των εργαζομένων, είναι προφανές ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν κινείται μονάχα στην λάθος κατεύθυνση. Έχει στόχο την ταπείνωση των εργαζομένων και την επιβολή ενός παραγωγικού μοντέλου φθηνής εργασίας και χαμηλών παραγωγικών δραστηριοτήτων.